Apie incidentą per A. Šočiko bokso turnyrą: gavome „dovanėlę“, bet tai mūsų neįbaugino

  • Teksto dydis:

Jau plačiai nuskambėjo incidentas, įvykęs Kaune per tarptautinį Algirdo Šociko bokso turnyrą. Techninis delegatas iš Rumunijos nutraukė Ukrainos vėliavą nuo ukrainiečių nugalėtojo Danylo Zamorylo pečių. Koks bus atsakas prorusiškai nusiteikusiai Europos bokso konfederacijai, kaip vertina šį skandalą, LNK žurnalistas kalbėjosi su Lietuvos bokso federacijos prezidentu Dariumi Šaluga.

– Ši situacija su iš Rumunijos atvykusiu techniniu delegatu, kuris nuplėšė vėliavą nuo ukrainiečių sportininko, sukėlė daug klausimų. Tikėkimės, į juos yra jau ir atsakymų?

– Lietuvos bokso federacijos vertinimas labai aiškus – tai suplanuota provokacija, kuri įvyko paskutinę dieną. Buvo pasirinktas būtent Ukrainos sportininkas, kuris, kaip pirmos vietos laimėtojas, užlipo ant pakylos. Mes tai traktuojame kaip pasekmę, nes Lietuvos bokso federacija nuo pirmos karo Ukrainoje dienos išreiškė savo poziciją, kad palaiko Ukrainą. Mes jau antrą karo dieną savo sportininkus atšaukėme iš kovų, kuriose dalyvavo Rusijos ir Baltarusijos sportininkai. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Bet kalbant apie tą delegatą, kodėl ir kaip jis atsidūrė Lietuvoje. Ar išsakėte jam kažkokių pastebėjimų dėl tokių veiksmų?

– Tarptautinis Algirdo Šociko turnyras yra įtrauktas į Europos bokso konfederacijos (EUBC) kalendorių. Kai vyksta tarptautinis turnyras, yra siunčiamas techninis delegatas iš EUBC. Šiuo atveju Lietuva negali pasirinkti vieno ar kito asmens. Manau, mes gavome iš prorusiškai nusiteikusios EUBC „dovanėlę“ – prorusiškai nusiteikusį rumuną.

– Ar jo elgesys nuo pat pradžių nekėlė jokių įtarimų?

– Viso turnyro metu tvyrojo įtampa. Iš pradžių jis praleido visus sportininkus per mandatų komisiją, paskui staiga gal kažkieno inspiruotas norėjo atšaukti neprorusiškai nusiteikusią Armėnijos delegaciją. Turnyro organizatoriai tam nepakluso, leidome dalyvauti ir armėnų boksininkams. Paskui užsipuolė ir Kazachstano delegaciją dėl sirgalių, sergančių už savo sportininkus, laikomos vėliavos. Finalinę dieną buvo pasinaudota proga, kai geriausias turnyro boksininkas buvo apdovanotas, jis priėjo ir nuplėšė Ukrainos vėliavą.

Tokiomis provokacijomis turbūt buvo siekiama įbauginti kitas sporto federacijas, palaikančias Ukrainą. Aš norėčiau pabrėžti, kad mūsų tokiais veiksmais neįbaugins.

 

– Kai visi matė tokį asmens nusiteikimą, tyčinius veiksmus, kodėl jam buvo leista taip toli nueiti?

– Techninis delegatas yra tas žmogus, kuris turi teisę dalyvauti visuose procesuose. Būtent jis ir prižiūri turnyrus. Jo veiksmai visą turnyrą buvo kvestionuojami, kėlė abejonių, bet tu negali jo nei izoliuoti, nei prirakinti.

– Kodėl neskambinote, nesikreipėte į EUBC?

– EUBC  jokiais skambučiais nenustebinsi – nenorime, kad mūsų balsas nuskambėtų kažkur tyruose. Mes  skubos tvarka sukvietėme Lietuvos bokso federacijos komitetą. Reikšime oficialių protestą ir tai darysime ne skambučių forma, nes tiek Tarptautinė bokso federacija, tiek EUBC yra prorusiškos, net, galima sakyti, – prokremliškas įrankis. Tokiomis provokacijomis turbūt buvo siekiama įbauginti kitas federacijas, palaikančias Ukrainą. Aš norėčiau pabrėžti, kad mūsų tokiais veiksmais neįbaugins, kad mes ir toliau palaikysime Ukrainą, gal net dar vieningiau. Palaikome gerus santykius su bokso federacijomis, palaikančiomis Ukrainą. Netgi planuojame alternatyvų pasaulio čempionatą, kuriame nedalyvaus nei Rusijos, nei Baltarusijos sportininkai.

– Žvelgiant iš teisinės pusės, ar gali būti pasekmės tokiam asmeniui, kuris Lietuvos teritorijoje rodė nepagarbą užpultos šalies sportininkui?

– Kviesti policijos poreikio nebuvo, nes viskas užfiksuota. Šiandien spręsime, kaip elgtis, kokių veiksmų imtis. Galbūt net kreipsimės į teisėsaugą.

– Kaip ukrainiečių sportininkai jautėsi po šio incidento?

– Su jais kalbėjomės, nusiuntėme Ukrainos nacionaliniam olimpiniam komitetui ir pačiai komandai oficialų atsiprašymą. Jie suprato situaciją dar dalyvaujant turnyre. Dabar turime tik dar labiau vienytis ir palaikyti vieni kitus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Besarabija

Besarabija portretas
jei lenkų pirdašikniai pamiršo kad kraponaciai žudė lenkų moteris ir vaikus, tai rumunas nepamiršo kad ukronaciai pavogė dalį Besarabijos. Panašiai kaip Krymą.

onute

onute portretas
Koks susisukes nedaėdes tas ukrainietis

To kaukas

To kaukas portretas
Gaideli eik tu chacholu ginti nevapėjes durneli stukačiuk
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių