Baidarių ir kanojų irklavimo čempionate – sensacijos ir H. Žustauto rekordas

  • Teksto dydis:

Trakuose baigėsi tris dienas vykęs Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo čempionatas. Jame buvo išdalinta 31 medalių komplektas.

„Per paskutinius penkerius metus tai buvo pats atkakliausias ir sunkiausiai nuspėjamas Lietuvos čempionatas. Labai daug netikėtų rezultatų, nemažai distancijų, kur čempionai sprendėsi paskutiniuose metruose ir nugalėtoją lėmė vos kelios šimtosios sekundės“, – sakė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo prezidentas Aleksandras Alekrinskis.

Paskutinę dieną buvo kovoja 200 metrų distancijoje.

Daugiausia tituluotų baidarininkų prie starto linijos stojo vienviečių varžybose. Lietuvos čempionu netikėtai tapo Ignas Navakauskas. Jis distanciją įveikė per 34,22 sek. ir Lietuvos čempiono titulą susigrąžino po ketverių metų pertraukos. Pastarųjų trejų metų Lietuvos čempionas Arturas Seja nugalėtojui pralaimėjo 0,14 sek. ir liko antras. Bronzą iškovojo Mindaugas Maldonis. Už prizininkų nugarų liko Rio de Žaneiro olimpių žaidynių prizininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas.

„Pagaliau laimėjau! Esu labai laimingas, įrodžiau sau ir kitiems, kad galiu laimėti. Nors jau mane pradėjo „nurašinėti“, kaip 30-etį. Labai gerai startavau ir nedariau klaidų visą distanciją. Tarp mūsų su Arturu verda tokia atkakli kova, kad nugalėtoją lemia smulkmenos. Kas laimi Lietuvoje, tas pretenduoja į aukštą vietą ir pasaulio ar Europos čempionatuose“,– sakė 2015 ir 2016 m. Europos čempionatų prizininkas I.Navakauskas.

„Startas ne itin pavyko ir tai sutrukdė laimėti. Antroje distancijos pusėje prisivijau varžovą, bet pritrūko kelių metrų. Laikas buvo neblogas, bet Ignas buvo greitesnis. Mūsų toks lygis ir tokios atkaklios kovos, kad norint laimėti, reikia irkluoti idealiai visą distanciją. Šįkart buvo gerai, bet neidealiai“, – tvirtino 2018 m. pasaulio ir Europos vicečempionas A.Seja.

Dviviečių baidarių varžybose triumfavo A. Lankas ir E. Ramanauskas (31,42 sek.). Čempionai 1,62 sek. aplenkė artimiausius persekiotojus brolius Mindaugą ir Simoną Maldonius. Keturviečių baidarių distanciją greičiausiai įveikė Armandas Žudys, Tadas Čižas, Emilis Buivdas ir Arūnas Šličius (32,02 sek.).

Kanojų irklavimo varžybose įspūdingą medalių kraitį susižėrė pasaulio ir Europos čempionas Henrikas Žustautas. Kanojininkas iškovojo net 7 aukso ir 2 sidabro medalius.

Tris apdovanojimus H.Žustautas laimėjo 200 m distancijoje. Vienviečių trasą nugalėtojas įveikė per 39,62 sek. ir antroje vietoje likusį nuolatinį savo varžovą Vadimą Korobovą aplenkė 1,38 sek. Auksą H. Žustautas laimėjo ir dviviečių varžybose kartu su porininku Ilja Dovidovskiu. Distanciją įveikę per 37,138 sek., čempionai 0,962 sek. aplenkė sidabrą laimėjusius V.Korobovą ir Artūrą Giliasevičių.

Favorite buvo laikoma ir H.Žustauto vedama keturvietė, tačiau pergalę sensacingai išplėšė iš jaunų kanojininkų suburtas ketvertas. Lietuvos čempionais tapo Lukas Gudijus, Mantas Skarulskis, Ignas Serafinas ir Artūras Golovač. Jie distanciją įveikė per 38,882 sek. ir antroje vietoje likusius H. Žustautą, I. Dovidovskį, A. Giliasevičių ir Mantą Krutkevičių aplenkė 1,438 sek.

„Pernai laimėjau 6 aukso medalius, o šiais metais pagerinau savo rekordą. Nors vienviečių 200 metrų distancija tapo neolimpine, mes vis tiek ją laikome prestižine, nes daugelis geriausių pasaulio kanojininkų joje ir toliau startuoja. Lietuvoje nesu pralaimėjęs šios rungties nuo 2015 metų, kai įveikiau Jevgenijų Šukliną. Norėjau pratęsti tą pergalių seriją. Labiausiai džiugino atmosfera ant kranto, kur susirinko didelis būrys žiūrovų. Norisi ir mums tokio sirgalių palaikymo, koks būna krepšinio arenose. Ir šiandien buvo kažkas panašaus, kaip per krepšinio rungtynes. Džiugu, kad mūsų sporto šaka populiarėja“, – sakė H.Žustautas.

Moterų varžybose net 5 aukso medalius iškovojo baidarininkė Gintarė Pališauskaitė. 200 m distancijoje ji laimėjo 1 aukso ir 2 sidabro apdovanojimus.

Keturviečių varžybose triumfavo G.Pališauskaitės, Ievos Vaitiekūnaitės, Gabrielės Srivkinaitės ir Kotrynos Glemžaitės ketvertas (42,1 sek.). Dviviečių varžybose greičiausias buvo I.Vaitiekūnaitės ir K.Glemžaitės duetas (42,3 sek.), antroje vietoje liko G. Pališauskaitė ir G.Srivkinaitė. Vienviečių varžybose Lietuvos čempione tapo I.Vaitiekūnaitė (43,46 sek.). Iš viso Lietuvos čempionate I.Vaitiekūnaitė laimėjo 3 aukso medalius.

Kanojų vienviečių rungtyje nepralenkiama buvo Gabrielė Čerepokaitė (51,7 sek.). Dviviečių rungtį laimėjo Jelizaveta Jermakova ir Diana Safronova (52,71 sek.)

Po Lietuvos čempionato bus suformuota Lietuvos rinktinės sudėtis, kuri šiais metais dalyvaus tarptautinėse varžybose – pasaulio taurės varžybose ir Europos čempionate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dvasios ubagai

Dvasios ubagai portretas
Neleidžia komentuoti ir 'laikinti" .

Ne irkluotojas bet buriuotojas

Ne irkluotojas bet buriuotojas portretas
Vakar 18:30 Smiltynės jachtklube įvyko 2020 metų tradicinės Kuršių marių buriavimo regatos atidarymas. 2020-08-02 pirmas plaukimas. Klaipėdos portalo ir dienraščio korespondentai, žurnalistai redaktoriai, savininkai prabuskite ir nors ką nors parašykite apie dabar ir visą savaitę vyksiančią Kuršių marių buriavimo regatą. Auuuuuu žurnalistai, kada pabusite iš meškos žiemos miego???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių