A. Ardzijauskas virtualiai bėga aplink pasaulį: unikaliu bėgiku stebisi ir mokslininkai

  • Teksto dydis:

Praėjusių metų spalio 1 d. virtualųjį bėgimą aplink pasaulį pradėjęs Aidas Ardzijauskas savo kelionėje skaičiuoja jau 320 dieną. Per šį laikotarpį Lietuvoje ratus sukęs bėgikas jau sukorė 22 tūkst. km, o iki galutinio tikslo jam liko kiek mažiau nei trečdalis kelio – 8 tūkst. km.

Lietuvos sporto universitete (LSU) apsilankęs A.Ardzijauskas patikino, kad savo plano – greičiausiai pasaulyje apibėgti žemės rutulį – jis neatsisako.

"Visi bando skaičiuoti, kada baigsiu šį bėgimą, bet aš nežinau – neskaičiuoju, nes paskui nutiks savotiškas pasąmoningas savęs įspraudimas į kažkokį laikotarpį, todėl apie tai negalvoju. Man svarbiausia – ši diena. Turiu ją išgyventi ir nubėgti maksimaliai daug kilometrų, kad vėliau netektų gailėtis. Kiek kūnas leidžia, tiek nubėgu", – susirinkusiems sporto specialistams ir žiniasklaidai pasakojo A.Ardzijauskas.

Nors pirminio plano realiai bėgti aplink pasaulį dėl koronaviruso pandemijos A.Ardzijauskui teko atsisakyti, bėgikas atrado inovatyvų sprendimą – dabar naudojasi mobiliąja programėle ir taip įamžina savo kelionės statistiką. Vėliau visa ši informacija yra perkeliama į interaktyvų kelionės planą – pasaulio žemėlapį, kuriame atvaizduojama tariama bėgiko pozicija.

Visgi tai, kad kiekvieną dieną bėgama panašiu maršrutu Vilniaus miesto apylinkėse, A.Ardzijauskui papildomų sunkumų nesudaro. Pasak bėgiko, toks kelionės būdas turi ir teigiamą pusę, mat leidžia gėrėtis Lietuvos gamta.

"Viskas priklauso nuo požiūrio, – pabrėžė A.Ardzijauskas. – Aš negalvoju, kad čia rutina. Tiesiog stengiuosi kuo ilgiau mėgautis buvimu gamtoje ir ją stebėti. Tai leidžia atsipalaiduoti ir apie nieką negalvoti. Tada nereikia skaičiuoti nenubėgtų kilometrų."

A.Ardzijauską tiriantys LSU mokslininkai jau dabar neabejoja – panašų rezultatą fiksuojantį atletą pasaulyje surasti yra labai sunku, tad Lietuvos bėgiko stebėjimas pasitarnaus ateities sporto mokslui.

"Matome absoliučiai unikalų atvejį žmonijos ir sporto istorijoje, net gyvūnijos pasaulyje. Tokių darbo apimčių žmonės, gyvūnai ar kiti organizmai niekada nesugebėjo atlikti", – teigė A.Ardzijauską prižiūrintis LSU profesorius Tomas Venckūnas.

"Tai yra didžiulė apkrova visam organizmui – virškinimo, termoreguliacinei ir kitoms sistemoms, sąnariams, galbūt net širdžiai, – tęsė sporto mokslininkas. – Mes visą tai stebime, registruojame, bet nenorime iš anksto daryti kažkokių išvadų, nes dar nemažai bėgimo yra likę. Tie paskutiniai etapai gali būti patys sunkiausi, gali kauptis nuovargis. Galimi ir kaulinio audinio pakitimai, ir kiti dalykai, kurie nebūtinai yra neigiami ar teigiami, bet kai kurie yra unikalūs bei specifiniai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkelis

runkelis portretas
Kodel jis sedi elektros kedej? Kuo nusikalto?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių