2020–ųjų sezono pabaigai – lietuvio debiutas „European Le Mans“ serijoje

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį pietų Portugalijos Portimauno miesto Algarvės trasoje sezono pabaigai rinksis „European Le Mans“ serijos dalyviai. Nors faktiškai čia vyks paskutinysis šiais metais etapas, jaunam Lietuvos sportininkui Juliui Adomavičiui – tai ilgai lauktas debiutas prestižinėse lenktynėse.

Lenktynininko planuose startas ir debiutas buvo numatytas metų pradžioje. Tačiau pasaulinei pandemijai kardinaliai perdėliojus planus, jam liko bent viena galimybė pasirodyti paskutinėse sezono lenktynėse.

Per trumpą lenktynininko karjerą, J. Adomavičius spėjo pasiekti ne vieną pergalę Baltijos šalių regione, o lygiai prieš metus atstovavo Lietuvą „FIA Motorsport Games“ žaidynėse.

Komanda ir technika

Šiame lenktynių etape sportininkas atstovaus „BHK Motorsport“ komandai iš Didžiosios Britanijos. Vienas kolegų siekiant pergalės – bronzos lygio tarptautinę licenciją turintis 45 metų amžiaus Belgijos sportininkas Tom Cloet.

Jo bene geriausios karjeros pergalės pasiektos dar 2005 – 2007 metais. Kitas komandos narys – Alex Fonatana, graikų kilmės lenktynininkas iš Šveicarijos. 28-erių metų sportininkas šiuo metu daugiausiai laiko praleidžia „GT World Challenge Asia“ serijoje. Automobilių sporte besisukdamas nuo 2009 metų, A. Fontana spėjo pasiekti daug pergalių skirtingose lenktynių serijose.

Šios lenktynių serijos technika bendrai skirstoma į prototipus ir „GT“. Komanda varžysis „LM P3” (“Le Mans Prototype 3”) klasifikacijoje. Be pastarosios, ratus trasoje suks „LM P2” ir “LM GTE” („Grand Touring Ednurance“). „LM P3” klasės, kurioje varžysis ir Juliaus Adomavičiaus komanda, automobiliai – prototipams prilyginama technika, kurios maksimalus šiemet leidžiamas galingumas 455 arklio galios (pagal taisykles, praeitais metais buvo 35 ag mažiau). Su tokio tipo automobiliu lietuvis spėjo susipažinti dar rugsėjo mėnesį Estijoje: tai buvo „Speed Factory Racing“ komandos tiesiai iš Ispanijos atgabentas „Ligier JSP320“. Kartu su šiuo automobiliu, J. Adomavičius pasiekė ir naują „Auto24Ring” trasos recordą.

Be „BHK Motorsport“ komandos, „LM P3” klasėje varžysis dar dešimt komandų. Iš viso starto rikiuotėje turėtų pasirodyti net 36 komandos: tai didelė prabanga pandemijos antrai bangai vis labiau kaustant ne tik automobilių sportą, bet ir visą pasaulį.

Pati komanda, kurią lenktynėse atstovaus Julius Adomavičius, suformuota 2016 metais. Beje, tai – tas pats kolektyvas, su kuriuo į lenktynes Prancūzijoje rugpjūčio mėnesį vyko ir kitas lietuvis – Gustas Grinbergas.

Algarvė („Autódromo Internacional do Algarve“) – 4 692 metrų ilgio trasa, turinti 18 posūkių. „Formula 1“ lenktynių mėgėjams ji puikiai atpažįstama. Didžiausiam lenktynininkų smagumui, šiais metais trasa buvo renovuota ir tik prieš „F-1“ etapą išlietas naujas asfaltas: tad šį savaitgalį lenktynėse galima tikėtis nepakartojamų kovų ir kvapą gniaužiančių greičių.

Kalbintas Julius Adomavičius sakė besiilsintis po kelionės ir nekantriai laukiantis pirmųjų treniruočių. Paklaustas apie komandos pasirinkimą, sportininkas pripažino, kad konkrečiai šios komandos nesirinko.

„Išsiuntėme elektroninius laiškus – užklausimus septynioms komandoms. „BHK Motorport“ buvo viena pirmųjų atsakiusių. Dar kelios komandos atsakė, bet su jomis nepavyko pasiekti gero kontakto, o su šiais – susibendravome. Jie pasiūlė kontraktą su ganėtinai normaliomis sąlygomis. Nepasakyčiau, kad komanda yra labai aukšto lygio, bet, manau, kad pačiai pradžiai visos sąlygos – puikiai tinkamos.“ – mintimis apie komandą dalinosi Julius Adomavičius.

Sportininko lūkesčiai debiutui – labai žemiški: „Finišuoti saugiai ir kiek įmanoma aukštesnėje pozicijoje“.

Pirmosios treniruotės įvyks spalio 30 dieną, kvalifikaciniai važiavimai – spalio 31 d., o lapkričio 1 d. laukia ir pačios lenktynės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių