Lietuvos futbolo A lyga: kokie iššūkiai laukia?

"Metai bus kupini iššūkių. Tikrai bus ką veikti visai komandai, ypač gynėjams ir vartininkui. Tačiau mes, dzūkai, pereisime vandenį ir ugnį, bet kovosime iki galo", – pareiškė Alytaus meras Nerijus Cesiulis, kai jo miesto komanda "Dzūkija" buvo priimta į Lietuvos futbolo A lygą.

Nepriėmė "Jonavos"

Alytiškių vienuolikė – dešimta A lygos čempionato dalyvė (pernai jų buvo vos šešios).

Dėl vietos A lygoje su "Dzūkija" konkuravo "Jonavos" klubas, tačiau Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Nepaprastų atvejų komiteto balsavimo rezultatai buvo palankūs Alytaus atstovams.

"Daug bendravome tiek su "Dainavos", tiek su "Jonavos" vadovais, taip pat su abiejų miestų merais – siekėme labai atsakingai įvertinti situaciją. Pasirinkimas buvo sunkus, tačiau šiandien jis pasirodė teisingesnis", – kalbėjo LFF prezidentas ir Nepaprastų atvejų komiteto pirmininkas Tomas Danilevičius.

"Jonavos" pozicijos susvyravo po praeito sezono – pasitikėjimą klubu susilpnino įtarimai dėl galimai sutartų rungtynių. Pernai Pirmos lygos čempionate Jonavos vienuolikė užėmė trečią vietą, Alytaus – šeštąją.

Pastarąjį kartą Dzūkijos sostinės futbolininkai A lygoje žaidė 2014-aisiais.

Titulas: S.Mikoliūnas (kairėje) – geriausias 2020 m. A lygos futbolininkas. Evaldo Šemioto nuotr.

Padės savivaldybė

Į aukščiausią šalies futbolo divizioną išimties tvarka priimtai "Dzūkijai", vadovaujantis LFF varžybų nuostatomis, bus skirta – 3 taškų sankcija.

Tačiau LFF, remdamasi savo finansinėmis klubų skatinimo taisyklėmis, skirs Alytaus klubui 10 tūkst. eurų išmoką iš COVID-19 fondo, taip pat kompensuos visas teisėjavimo išlaidas. 2021 m. sezono solidarumo lėšos bus skiriamos tuo atveju, jei "Dainava" be išimčių atliks 2022 m. sezono licencijavimo procedūrą ir įgis atitinkamo lygmens licenciją.

A lygos čempionato, kuriame šį sezoną dalyvaus dešimt komandų, pirmo turo rungtynės numatytos kovo 5–7 d.

"Su savivaldybės pagalba planuojame maždaug 300 tūkst. eurų biudžetą. Tikimės, kad to užteks, jog galėtumėme pakovoti dėl aštuntos vietos. Toks minimalus mūsų tikslas šį sezoną, – kalbėjo "Dainavos" klubo direktorius Žydrūnas Lukošiūnas. – Intensyviai ruošiamės čempionatui. Komandos branduolys yra, bet ieškome papildymo – domimės legionieriais iš Nigerijos, kitų šalių, jau pasirašėme sutartį su saugu Saidu Hamulicu iš Nyderlandų. Tikimės darbus užbaigti laiku."

"Turime pavydėtiną infrastruktūrą, puikų stadioną ir sporto bazes, ilgametes futbolo tradicijas ir ištikimiausius sirgalius. Miestas padarys viską, kad klubui būtų užtikrintas finansavimas", – sakė Alytaus meras N.Cesiulis.

Laukia pirmas turas

Naujas Lietuvos futbolo sezonas prasidės vasario 27-ąją, kai Vilniaus "Sportimos" manieže dėl Supertaurės varžysis Vilniaus "Žalgiris" ir "Panevėžys".

A lygos pirmo turo rungtynės numatytos kovo 5–7 d.: Vilniuje jėgas išmėgins "Žalgiris" ir "Riteriai", Marijampolėje – "Sūduva" ir "Panevėžys", taip pat susikaus Telšių "Džiugas" ir Kauno rajono "Hegelmann Litauen", "Dainava" ir Kėdainių "Nevėžis" bei "Kauno Žalgiris" ir Gargždų "Banga".

Varžybas transliuos TV3 žiniasklaidos grupė. Startas – kovo 5-ąją per TV6 kanalą: sostinės derbis – "Žalgiris" ir "Riteriai".

Patvirtinus čempionato dalyvių sudėtį, įvyko pokyčių asociacijos "Lietuvos futbolo klubų A lyga" valdyboje – ją dabar sudaro pirmininkas ir "Riterių" klubo atstovas Janas Nevoina, taip pat Vilma Venslovaitienė ("Žalgiris"), Vidmantas Murauskas ("Sūduva"), Eimantas Pūras ("Kauno Žalgiris"), Rimantas Mikalauskas ("Banga"), Dainius Janėnas ("Panevėžys"), Saulius Skibiniauskas ("Nevėžis"), Dainius Šumauskas ("Hegelmann Litauen"), Martynas Armalis ("Džiugas"), Rimantas Kantaravičius ("Dainava") ir LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Triumfavo S.Mikoliūnas

Praeito A lygos sezono geriausiu futbolininku išrinktas sostinės "Žalgirio" kapitonas Saulius Mikoliūnas. 36-erių veteranas šį titulą iškovojo pirmą sykį per savo karjerą.

"Buvau kupinas visko – noro žaisti, energijos, azarto. Fizinis pasiruošimas, nusiteikimas leido būti geros sportinės formos. Esu kovotojas, tad troškimas susigrąžinti Lietuvos čempiono titulą buvo papildomas stimulas, – kalbėjo S.Mikoliūnas. – Klubui pavyko surinkti gerą kolektyvą, komanda buvo labai vieninga, pasitikėjome vieni kitais, tai atvedė iki norimo tikslo."

Tradiciniuose LFF geriausiųjų rinkimuose su S.Mikoliūnu konkuravo jo buvęs bendražygis Domantas Šimkus ir "Kauno Žalgirio" žaidėjas Gratas Sirgėdas.

2020-ieji: pernai dėl pandemijos A lygos čempionatas buvo sustabdytas jau po pirmo turo, varžybos atnaujintos tik prieš pat vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių