Savivaldybių rinkimų komisijų nariams - per 90 tūkst. litų premijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) savivaldybių rinkimų komisijoms penktadienį paskirstė per 90 tūkst. litų skatinimo išmokų. Premijos kai kuriems komisijų nariams siekia 4,7 tūkst. litų.

"Sudarant mokos fondą, 10 proc. lėšų įšaldoma, ir jos gali būti skiriamos skatinimo išmokoms. Skatinimo išmokos mokamos atsižvelgiant į darbo rezultatus, jei nėra nustatyta pažeidimų, pateikti tvarkingi dokumentai", - BNS sakė laikinai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pareigas einantis Pavelas Kujalis.

Išmokos skiriamos remiantis Vyriausybės 2008 metų rugsėjo 18 dienos nutarimu patvirtintu komisijų pirmininkų, pavaduotojų ir narių skatinimo tvarkos aprašu.

Išmokos siekia nuo kelių šimtų iki kelių tūkst. litų, jas gavo apie 80 rinkimų komisijų narių ir vadovų. Išmoka negali viršyti didžiausio mėnesinio gauto darbo užmokesčio.

Didžiausia premija - 4,7 tūkst. litų iki mokesčių - paskirta Kauno miesto savivaldybės komisijos narei Elenai Skirmantienei. "Mokos fondo dydis priklauso nuo daugelio faktorių, taip pat ir rinkėjų skaičiaus, Kaune daug rinkėjų, todėl ir lėšos didesnės", - sakė P.Kujalis.

Penktadienį skirstant skatinimo išmokas kai kuriems jos buvo sumažintos nuo 10 iki 50 proc., o numatyta išmoka nepaskirta vieninteliu atveju - Širvintų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkei Meilutei Saidienei.

Komisijoje buvo pateiktas siūlymas M.Saidienę "už aplaidumą ir netinkamą pareigų vykdymą" atleisti iš komisijos pirmininkės posto, tokiu atveju ji kuriam laikui prarastų galimybę dirbti komisijoje, tačiau paramos siūlymas nesulaukė. Už rinkimus reglamentuojančio įstatymo pažeidimą iš rinkimų komisijos atleistas narys trejus kitus rinkimus negali būti vėl skiriamas komisijos nariu.

Dauguma komisijos narių laikėsi nuomonės, jog atleidimas būtų neadekvati bausmė už padarytus pažeidimus.

Širvintų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė M.Saidienė dviejose apylinkėse buvo paskyrusi į komisiją daugiau narių, nei nustatyta kvotų. VRK pareikalavus "perteklinius" narius išbraukti, tai buvo padaryta po kelių dienų. Šiems nariams už darbą buvo sumokėta virš 400 litų.

Taip pat ji buvo apskųsta VRK, jog nesilaikydama nustatytų procedūrų taisė dokumentus. Komisijos vadovė gynėsi, jog buvo taisomos ne aritmetinės klaidos, t.y. ne keičiami reitingo balsų skaičiai, o tiesiog skaičiai perrašyti į kitas grafas - nes buvo surašyti ne į reikiamas.


Šiame straipsnyje: savivaldybių rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių