Žiniasklaida atskleidė Kremliaus planą iki 2030 metų okupuoti Baltarusiją

  • Teksto dydis:

Grupė Europos ir Amerikos žurnalistų gavo prieigą prie vidinio Rusijos valdžios dokumento, kuriame aprašoma strategija, kaip iki 2030 metų perimti Baltarusijos politikos, ekonomikos ir karinio potencialo kontrolę, rašo portalas slovoidilo.ua.

Dokumentas pavadintas „Rusijos Federacijos strateginiais tikslais Baltarusijos kryptimi“, jis buvo parengtas Rusijos prezidento administracijoje kartu su Užsienio žvalgybos tarnyba, FSB, GRU ir Generaliniu štabu.

Dokumentą gavo „Delfi“ (Estija), „Dossier Center“ (RF), „Kyiv Independent“ (Ukraina), Baltarusijos tyrimų centro (Baltarusija), „Yahoo News“ (JAV), „Süddeutsche Zeitung“ (Vokietija), „Westdeutscher Rundfunk“ (Vokietija), „Norddeutscher“ žurnalistai, Rundfunk (Vokietija), Expressen (Švedija), Frontstory (Lenkija), VSquare (Visegrad Group) ir Norddeutscher Rundfunk (Vokietija).

Dokumentas datuojamas 2021 metų vasarą ir yra tik septyniolikos puslapių, jame išvardijami politiniai, kariniai, ekonominiai ir socialiniai Kremliaus Baltarusijoje tikslai. Tikslai skirstomi į tris kategorijas: trumpalaikiai (iki 2022 metų), vidutinės trukmės (iki 2025 metų) ir ilgalaikiai (iki 2030 metų).

Pasak Vakarų žvalgybos pareigūno, Rusijos karas prieš Ukrainą sulėtino Kremliaus planų tempą, bet jų nesustabdė. „Ilgalaikis tikslas pasiekti visišką Baltarusijos kontrolę išlieka ir nepasikeitė.“

Per trumpą laiką Rusija planavo suformuoti stabilias prorusiškas įtakos grupes Baltarusijos politiniame elite ir kartu apriboti vietinių nacionalistinių ir provakarietiškų jėgų įtaką. Taip pat buvo numatyta Rusijos sąlygomis užbaigti konstitucinę reformą Baltarusijoje.

Bendros Rusijos Federacijos ir Baltarusijos karinės pratybos, pagal planą, turėtų tapti reguliarios. Taip pat reikia plėsti Rusijos kultūrinį buvimą Baltarusijoje, akcentuojant vaikus ir jaunimą

Tarp trumpalaikių tikslų prekybos ir ekonomikos srityje – visos Baltarusijos produkcijos apimties perorientavimas į Rusijos uostus, o ne Baltijos šalių ir Lenkijos uostus.

Vidutinės trukmės laikotarpiu, teigiama dokumente, Rusija ketina maksimaliai padidinti prorusiškų politikų skaičių Baltarusijoje ir supaprastinti Rusijos pasų baltarusiams išdavimo tvarką. Taip pat planuojama plėsti Rusijos karinio buvimo Baltarusijoje infrastruktūrą.

Prekybos ir ekonomikos srityje numatoma suvienodinti abiejų šalių muitų teisės aktus, priimti ir ratifikuoti Sąjungos valstybės mokesčių kodeksą, suvienodinti Rusijos ir Baltarusijos energetikos ir transporto sistemas.

Tačiau dauguma vidutinės trukmės planų yra susiję su Rusijos įtakos didinimu humanitarinėje sferoje Baltarusijoje. Pavyzdžiui, Rusijos universitetų filialų atidarymas Baltarusijoje.

Ilgalaikėje perspektyvoje, iki 2030 metų, turėtų būti suformuota vieninga Sąjungos valstybės teisinė sistema. Numatyta vykdyti koordinuotą socialinę politiką, formuoti bendrą technologinę, mokslinę ir informacinę erdvę tarp Baltarusijos ir Rusijos.

Rusija planuoja užtikrinti Baltarusijos informacinės erdvės kontrolę, sukurti vieną kultūrinę erdvę, bendrą požiūrį į istorijos interpretaciją. Užtikrinti rusų kalbos dominuojančią padėtį baltarusių atžvilgiu.

2022 metų balandį Ukrainos karinė žvalgyba, remdamasi dokumentais, pranešė, kad Rusija planuoja karinę invaziją ir Baltarusijos teritorijos užgrobimą.

Spalį Aliaksandras Lukašenka paskelbė susitaręs su Vladimiru Putinu dėl jungtinės regioninės karių grupės dislokavimo.

Aukščiausioji Rada pasiūlė pripažinti Baltarusiją laikinai Rusijos okupuota teritorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių