„The Wall Street Journal“: įvardytas žmogus, kuris įtikino V. Putiną pulti Ukrainą

  • Teksto dydis:

Vienas įtakingiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimo pulti Ukrainą šalininkų buvo Rusijos milijardierius Jurijus Kovalčiukas, rašo UNIAN cituodami „The Wall Street Journal“.

Kaip teigiama, būtent jis sukūrė viziją, kad toks karas Vakarams gali parodyti Rusijos stiprybę.

J. Kovalčiukas dažnai susitikdavo su V. Putinu iki prasidedant karui. Taip pat kalbėdavosi telefonu ar vaizdo skambučiais. Šiuos teiginius „The Wall Street Journal“ pagrindžia remdamiesi Kovalčiukų šeimos draugu, buvusiu Rusijos žvalgybos pareigūnu.

J. Kovalčiukas, kuriam sankcijos buvo įvestos dar 2014 metais, yra ne tik verslininkas, bet ir vienas didžiausių žiniasklaidos magnatų. Jam priklauso televizijos kanalai, laikraščiai, socialiniai tinklai, kurie užsiima prokremliškos propagandos brukimu.

71 metų J. Kovalčiukas tyliai nušvietė dalinę mobilizaciją, taip pat kalbėjo apie Ukrainos „nešvarią bombą“ ir pranašavo JAV žlugimą. Su J. Kovalčiuko pagalba V. Putinas stiprina ir interneto kontrolę.

„The Wall Street Journal“ žurnalistai daro išvadą, kad J. Kovalčiukas yra vedamas labiau patriotinės ideologijos, o ne turto. Bent jau taip sako jį pažįstantys žmonės. Todėl jis daro didelę įtaką Kremliaus politikai, darbuotojams bei padeda įsigyti akcijų V. Putino šeimai ir draugams.

2020 metų kovą prasidėjus koronaviruso pandemijai, J. Kovalčiukas buvo pasiruošęs eiti į karantiną susitikti su V. Putinu. Pasak šaltinių, jiedu kartais ištisas valandas diskutuodavo apie didėjantį konfliktą su Vakarais ir Rusijos istoriją.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, cituodamas buvusį Rusijos žvalgybos pareigūną, būtent per šiuos pokalbius J. Kovalčiukas išsakė mintį, kad Vakarai yra silpni ir atėjo laikas pademonstruoti Rusijos karinę galią įsiveržiant į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJurijus KovalčiukasryšysVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių