Vyras, puolęs JAV Kapitolijų su ginklu, sulaukė atpildo

Teksasiečiui, nuteistam už veržimąsi į JAV Kapitolijų su šaunamuoju ginklu, pirmadienį buvo skirta septynerių metų ir trijų mėnesių įkalinimo bausmė, kol kas ilgiausia šimtais skaičiuojamose bylose dėl 2021 metų sausio 6-osios riaušių.

Prokurorų teigimu, Guy Reffittas (Gajus Refitas) kitiems Teksaso dešiniojo sparno grupės „Three Percenters“ nariams pasakė planuojantis už kojų ištempti Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) iš Kapitolijaus pastato, kad „jos galva trankytųsi į kiekvieną laiptelį žemyn“, sakoma teismo dokumentuose.

G. Reffittas yra pirmas žmogus, patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už Kapitolijaus užpuolimą, kai tuometinio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkai kuriam laikui sustabdė bendrą Kongreso sesiją Joe Bideno (Džo Baideno) pergalei 2020 metų rinkimuose patvirtinti.

Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

G. Reffitto teismo procesui vadovavo apygardos teisėja Dabney Friedrich (Dabni Fridrik).

Teisingumo departamento prokurorai rekomendavo skirti G. Reffittui, jau praleidusiam nelaisvėje maždaug metus ir septynis mėnesius, 15 metų įkalinimo bausmę ir sakė, jog jis priklausė sukarintai grupuotei ir ketino ištempti įstatymų leidėjus iš Kapitolijaus pastato bei perimti Kongreso kontrolę, kad sustabdytų Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų patvirtinimą.

Iki šiol ilgiausia dėl riaušių Kapitolijuje paskirta įkalinimo bausmė buvo penkeri metai ir trys mėnesiai. Ji paskirta dviem vyrams, padariusiems kaltės pripažinimo pareiškimus dėl policininkų užpuolimo Kapitolijuje.

Gynybos advokatas Clintonas Brodenas (Klintonas Brodenas) prašė G. Reffittui skirti ne ilgesnę nei dveji metai įkalinimo bausmę. C. Brodenas atkreipė dėmesį, kad G. Reffittas neužpuolė nė vieno teisėsaugos pareigūno ir nebuvo patekęs į Kapitolijaus pastatą.

Kapitolijaus policininkų ir daug didesnės minios, kurioje buvo ir G. Reffittas, konfrontacija buvo nufilmuota.

Daugiau kaip 840 žmonių dėl šių riaušių buvo apkaltinti federaliniais nusikaltimais. Per 340 jų padarė kaltės pripažinimo pareiškimus, daugiausia dėl baudžiamųjų nusižengimų.

Daugiau kaip 220 asmenų paskirtos bausmės; beveik pusė jų yra laisvės atėmimas. Maždaug 150 asmenų teismo procesai turi tęstis 2023 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių