Vokietijoje buvęs karys nuteistas kalėti už planuotą išpuolį

Vokietijos teismas penktadienį skyrė pusšeštų metų įkalinimo bausmę buvusiam kariui, kuris planavo surengti išpuolį prieš aukšto rango politikus, apsimetęs pabėgėliu iš Sirijos.

Ilgai atidėliotas teismas atkreipė dėmesį į palankumo neonaciams apraiškas Vokietijos kariuomenėje ir abejotiną saugumo tarnybų veiksmingumą užkardant ultradešiniųjų ekstremizmą, kurį vidaus reikalų ministras yra pavadinęs didžiausia grėsme šaliai.

„Kaltinamas yra kaltas dėl sunkaus smurto akto, keliančio pavojų valstybei, planavimo“, – paskelbė teismo pirmininkas Christophas Kolleris (Kristofas Koleris). Kaltinamasis Franco Albrechtas (Frankas Albrechtas) nuosprendžio klausėsi nejudėdamas, palenkęs galvą.

33 metų F. Albrechto, trijų vaikų tėvo, byla buvo nagrinėjama Heseno žemės Aukštesniajame teisme vakariniame Frankfurto mieste nuo 2021 metų gegužės.

Buvo nustatyta, kad šis bundesvero leitenantas planavo taikytis į ministrus, parlamento narius ir vieną iškilų žydą žmogaus teisių aktyvistą. Buvęs karys taip pat buvo nuteistas už ginklų kontrolės įstatymo pažeidimus ir sukčiavimą.

Ch. Kolleris sakė, kad F. Albrechtas laikėsi „kraštutinių dešiniųjų ekstremistinių ir rasistinių nacionalistinių pažiūrų, kurios per kelerius metus sugriežtėjo“.

Kaltinamasis laikė iškilius visuomenės veikėjus atsakingus už nusiteikimą priimti migrantus ir buvo įsitikinęs, kad tai ves prie „vokiečių tautos išstūmimo“.

Prokurorai šią bylą vadino pirmąja Vokietijoje nuo Antrojo pasaulinio karo, kai ginkluotųjų pajėgų narys buvo apkaltintas planavęs įvykdyti teroro išpuolį.

F. Albrechto advokatai sakė, kad jis nuosprendį apskųs. Vokietijos kariuomenė nušalino jį, kai leitenantui buvo pareikšti įtarimai, ir veikiausiai pašalins jį iš tarnybos, jeigu apkaltinamasis nuosprendis liks galioti.

Nacių laikų pistoletas

Vešlią barzdą užsiželdęs ir ilgus plaukus į kaselę susirišęs F. Albrechtas sakė teismui, kad apgaudinėjo tarnybas per 2015–2016 migrantų antplūdžio piką, kai į Vokietiją atvyko daugiau kaip milijonas prieglobsčio prašytojų.

Jis grimo dažais tamsino savo orą, apsimetinėjo nė skatiko neturinčiu pabėgėliu ir 15 mėnesių sugebėjo mulkinti imigracijos pareigūnus, nors visiškai nemokėjo arabų kalbos. Kariškis sakė tokiu būdu norėjęs atskleisti prieglobsčio suteikimo sistemos gilias ydas.

Vokietis ir italo imigranto šeimoje gimęs F. Albrechtas apsimetinėjo krikščioniu vaisių pardavėju iš Damasko ir prisistatinėjo Davidu Benjaminu (Davidu Bendžaminu).

„Nei arabų kalba, nei mano biografijos detalės nebuvo būtinos“, – liudijo F. Albrechtas, pasakodamas apie savo pokalbius su imigracijos pareigūnais.

Jis buvo suimtas 2017 metais, kai mėgino pasiimti nacių laikų pistoletą, kurį buvo paslėpęs tualete Vienos tarptautiniame oro uoste. F. Albrechto melas buvo atskleistas, kai patikrinus pirštų atspaudus paaiškėjo, jog jie susiję du dviem tapatybėmis.

Tuometė Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), dabar vadovaujanti Europos Komisijai, sakė, kad F. Albrechto byla susijusi su daug didesne „požiūrio problema“ šalies kariuomenėje.

U. von der Leyen įpėdinė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) nurodė iš dalies išformuoti specialiųjų pajėgų dalinį KSK, kai buvo nustatyta, jog kai kurie jo nariai prijautė neonaciams.

Penkios mačetės

Teismas nustatė, kad F. Albrechtas planavo per savo išpuolį pasinaudoti pistoletu, taip pat kitais ginklais ir sprogmenimis, pavogtais iš Vokietijos kariuomenės.

Tačiau prokurorai dėl įkalčių stygiaus atsiėmė kaltinimą, jog jis planavo pasinaudoti savo netikra tapatybe, kad kaltė dėl išpuolio būtų suversta sirams.

Advokatai siūlė skirti lygtinę bausmę, remiantis vien ginklų kontrolės įstatymų pažeidimais. Tuo metu prokurorai reikalavo šešerių metų ir trijų mėnesių įkalinimo.

F. Albrechtas, per teismo procesą ne kartą padaręs antisemitinių, rasistinių ir ultranacionalistinių pareiškimų, teigė, kad tuometė šalies kanclerė Angela Merkel pažeidė konstituciją, plačiai atvėrusi Vokietijos duris migrantams.

Tyrimas atskleidė, kad vyras turėjo nacių lyderio Adolfo Hitlerio veikalą „Mein Kampf“ ir teigė, kad imigracija yra tam tikros formos „genocidas“.

Prasidėjus teismo procesui F. Albrechtas buvo paleistas už užstatą, bet vasarį jis buvo suimtas, kai pas vyrą buvo rasta nacių relikvijų ir papildomų ginklų, įskaitant penkias mačetes, aptiktas po jo lovos čiužiniu.

Ch. Kolleris sakė, kad trys mėnesiai, kuriuos F. Albrechstas jau praleido už grotų, bus įtraukti į bausmės trukmę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agrastai

Agrastai portretas
Įsitaisykite klaidas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių