V. Zelenskis: Rusijos teroristai pirmieji pasaulyje panaudojo atominę elektrinę terorui

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį apkaltino Rusiją naudojantis Zaporižios atomine elektrine terorui, elektrinės operatorei paskelbus apie padarytą didelę žalą.

Valstybinė agentūra „Enerhoatom“, Ukrainos pietryčiuose esančios Zaporižios atominės elektrinės operatorė, šeštadienį pranešė, kad dalis elektrinės statinių buvo „smarkiai apgadinti“ karinių smūgių, dėl kurių teko išjungti vieną reaktorių.

Penktadienį smūgiai didžiausiai Europoje atominei jėgainei smarkiai apgadino stotį, kurioje laikomas azotas ir deguonis, taip pat „pagalbinį pastatą“, per platformą „Telegram“ parašė „Enerhoatom“.

Dėl smūgių Zaporižios elektrinei Kyjivas ir Maskva kaltino vienas kitą.

Šeštadienio vakaro pareiškime V. Zelenskis dar kartą apkaltino Maskvą terorizmu ir sakė, kad „Rusijos teroristai pirmieji pasaulyje panaudojo atominę elektrinę... terorui“.

 

 

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) išreiškė nerimą dėl elektrinės apšaudymo, akcentuojančio „labai realią branduolinės katastrofos grėsmę“.

„Bet kokia karinė apšaudymo galia nukreipta į šį objektą ar naudojama iš jos prilygtų žaidimui su ugnimi, galinčiam turėti katastrofiškų padarinių“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ataką pasmerkė kaip „sunkų ir neatsakingą branduolinės saugos taisyklių pažeidimą ir dar vieną pavyzdį, kaip Rusija nepaiso tarptautinių normų“.

Nužudytas prorusiškas pareigūnas

Tuo metu Ukrainos rytuose ir pietuose tęsiantis karo veiksmams, promaskvietiška rusų okupuoto Chersono regiono valdžia pranešė apie pareigūno nužudymą.

Kachovkos rajono, esančio maždaug už 80 km į rytus nuo Chersono miesto, administracijos vadovo pavaduotojas Vitalijus Huras, kuris šeštadienį buvo pašautas, ligoninėje mirė, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Naujienų agentūra TASS citavo rusų primestos Chersono administracijos vadovo pavaduotojos Jekaterinos Gubarevos pranešimą „Telegram“ kanalu, kad V. Huras „nuo sužeidimų mirė“.

Pranešime sakoma, kad V. Huras buvo užpultas savo namuose, į jį kelis kartus šauta.

Birželio mėnesį tame pačiame rajone buvo nužudytas kitas Maskvos paskirtas pareigūnas. Skelbta, kad jo automobilyje buvo padėta bomba.

Per kelis pastaruosius mėnesius buvo pranešta apie keletą mėginimų nužudyti prorusiškų administracijų pareigūnus Ukrainos srityse, okupuotose Rusijos pajėgų nuo invazijos pradžios vasario gale.

V. Zelenskis savo šeštadienio pareiškime taip pat užsipuolė žmogaus teisių organizaciją „Amnesty International“ ir jos kaltinimus Ukrainos kariuomenei sugretino su tyla dėl Rusijos veiksmų.

Tai labai iškalbinga tyla, dar kartą parodanti manipuliacinį šios organizacijos atrankumą.

Kalbėdamas apie smūgius Zaporižios atominei elektrinei jis sakė, kad nors tai yra „vieni pavojingiausių nusikaltimų prieš ukrainiečius ir visus europiečius... dėl kažkokios priežasties vis dar nėra ataskaitos ar net paprastos žinutės iš „Amnesty International“.

„Tai labai iškalbinga tyla, dar kartą parodanti manipuliacinį šios organizacijos atrankumą“, – pridūrė jis.

„Amnesty International“ išprovokavo įtūžį Ukrainoje, ketvirtadienį paskelbusi ataskaitą, kurioje ukrainiečių kariuomenė kaltinama sukelianti pavojų civiliams, kai įkuriamos bazės mokyklose arba ligoninėse, taip pat rengianti kontratakas iš tankiai apgyventų teritorijų.

„Amnesty International“ padalinio Ukrainoje vadovė atsistatydino, apkaltinusi šią grupę atkartojant Kremliaus propagandą kontraversiškoje ataskaitoje.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojekarasZaporižios atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių