V. Zelenskis: Rusijos kariuomenė parodė, kokie jie yra – gali tiesiog išvaryti savo žmones skerdimui

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į šalies žmones ir karius.

„Stiprūs mūsų nenugalimos šalies žmonės! Baigėsi 24-oji visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą diena. Po aštuonerių metų agresijos. Ukrainiečiai įrodė, kad moka kovoti profesionaliau nei kariuomenė, kuri dešimtmečius kovoja skirtinguose regionuose ir skirtingomis sąlygomis. Išmintingai ir drąsiai reaguojame į didžiulę jų technikos ir karių, išsiųstų į Ukrainą, skaičių“, – sakė prezidentas.

„Štai kodėl, pavyzdžiui, Ukrainos Černobaivka įeis į karo istoriją. Tai vieta, kur Rusijos kariuomenė ir jų vadai visiškai pasirodė esą tokie, kokie yra: nekompetentingi, galintys tiesiog išvaryti savo žmones skerdimui. Šešis kartus mūsų kariškiai sunaikino okupantus prie Černobaivkos. Šešis kartus! Ir jie vis tiek ten ateina“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Kaip skelbta anksčiau, Ukrainos prezidentas V. Zelenskis ankstų sekmadienio rytą pareiškė, kad Mariupolio uostamiesčio apgultis pateks į istoriją dėl, anot jo, Rusijos pajėgų vykdytų karo nusikaltimų.

„Padaryti su taikiu miestu tai, ką padarė okupantai, yra teroras, kuris bus prisimenamas ne vieną šimtmetį“, – pareiškė jis per vaizdo kreipimąsi į tautą.

Rusijos pajėgos labiau pasistūmėjo į apgultą miestą, kuriame dėl įnirtingų mūšių nutraukė darbą didelė plieno gamykla, o vietos valdžia paprašė didesnės Vakarų pagalbos.

Sostinėje Kyjive laikinoje slėptuvėje yra mažiausiai dvidešimt surogatinių motinų išnešiotų kūdikių, kurių tėvams vis dar nepavyksta atvykti į karo zoną jų paimti. Kūdikiais – o kai kurie gimė vos prieš kelias dienas – rūpinasi slaugės, kurios negali išeiti iš slėptuvės, nes miestas yra nuolat apšaudomas artilerijos, kol Rusijos pajėgos mėgina jį apsupti.

Miršta vaikai, pagyvenę žmonės. Miestas yra sunaikintas ir jis šluojamas nuo žemės paviršiaus.

Mariupolio žlugimas rusams reikštų didelę pažangą mūšio lauke, nes, nuo didžiausios Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų sausumos invazijos pradžios praėjus jau daugiau kaip trims savaitėms, Rusijos pajėgos daugiausia yra įstrigusios prie Ukrainos didmiesčių.

„Miršta vaikai, pagyvenę žmonės. Miestas yra sunaikintas ir jis šluojamas nuo žemės paviršiaus“, – vaizdo kreipimesi į Vakarų lyderius, kurio tikrumą patvirtino agentūra „Associated Press“, pareiškė Mariupolio policijos pareigūnas Michailas Veršninas, kuris kalbėjo stovėdamas nuolaužomis nusėtoje gatvėje.

Taip pat pasirodė išsamesnių duomenų apie ankstesnę dieną pietiniame Mykolajivo mieste surengtą raketų ataką, per kurią žuvo 40 jūrų pėstininkų, pranešė vienas Ukrainos karinis pareigūnas, kalbėjęs su JAV dienraščiu „The New York Times“.

Rusijos pajėgos jau atkirto Mariupolį nuo Azovo jūros ir miesto žlugimas leis Rusijai sujungti Krymą, kurį Kremlius aneksavo 2014 metais, su rytinėmis teritorijomis, kurias kontroliuoja Maskvos remiami separatistai.

Ukrainos ir Rusijos pajėgos kovėsi dėl Mariupolyje esančios plieno gamyklos „Azovstal“, pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Vadym Denysenka.

„Viena didžiausių Europoje metalurgijos gamyklų realiai yra naikinama“, – pareiškė jis per televiziją.

Keliomis valandomis vėliau Mariupolio miesto taryba pareiškė, kad Rusijos kariai priverstinai perkėlė į Rusiją kelis tūkstančius miesto gyventojų, daugiausia moterų ir vaikų. Kur jie buvo perkelti, taryba nenurodė, o agentūra „Associated Press“ kol kas negalėjo patvirtinti šio pareiškimo.

V. Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius pareiškė, kad artimiausios pajėgos, kurios galėtų padėti Mariupoliui, jau kaunasi su „didesnėmis priešo pajėgomis“, ir pridūrė, kad „dėl Mariupolio šiuo metu nėra jokio karinio sprendimo“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisRusijos pajėgosinvazija į Ukrainą

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių