V. Zelenskis: bet kokia galimybė derėtis su Rusija yra iššūkis, bet neturime kito pasirinkimo

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, kad būtų galima nutraukti karą, jo šalis neturi kito pasirinkimo kaip derėtis su Rusija, tačiau asmeninis jo susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu gali ir neįvykti, rašo agentūra „Reuters“.

V. Zelenskis tokius savo komentarus išsakė po to, kai Kyjivas apkaltino Rusijos karius, kad šie Bučos miestelyje išžudė šimtus civilių. Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad čia užfiksuoti vaizdai buvo „inscenizuoti“, o Maskva tvirtino, kad per antradienį numatomą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį pateiks „empirinių įrodymų“, jog jos kariai su tuo neturi nieko bendra.

„Mes visi, tarp jų ir aš, bet kokią galimybę derėtis laikysime iššūkiu“, – per nacionalinę televiziją parodytame interviu su Ukrainos žurnalistais teigė V. Zelenskis. Tačiau jis pridūrė, kad Kyjivas neturi kito pasirinkimo. Pasak prezidento, įvykiai Bučoje yra nedovanotini, tačiau Ukraina ir Rusija turi pasirinkti sudėtingą kelią ir tęsti derybas.

Paklaustas, ar galėtų surengti tiesiogines derybas su V. Putinu, V. Zelenskis tokios galimybės neatmetė, tačiau nedetalizavo.

Maskva: derybos su Kyjivu tęsiasi vaizdo formatu

Nepaisant išaiškėjusių sunkių nusikaltimų prieš civilius Kyjivo apylinkėse, taikos derybos tarp Ukrainos ir Rusijos, Maskvos duomenimis, tęsiamos. „Šiuo metu vyksta intensyvios derybos su Ukraina vaizdo formatu“, – antradienį interviu agentūrai „Intefax“ sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenka.

Tačiau kol nėra sutarimo dėl galutinio dokumento, esą per anksti kalbėti, pavyzdžiui, apie Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimą su kolega iš Ukrainos Dmytru Kuleba.

S. Lavrovas ir D. Kuleba kovo 10 dieną buvo susitikę Antalijoje Turkijoje. Vėliau Turkijoje derėjosi ir abiejų šalių delegacijos.

Savaitgalį pasaulį pasiekė negyvų civilių vaizdai iš Bučos miestelio prie Kyjivo. Ukraina kalba apie sunkius karo nusikaltimus ir genocidą ir dėl žudynių kaltina rusų pajėgas. Tačiau ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai pabrėžė, kad derybos su Rusija turi būti tęsiamos. Maskva neigia žudžiusi civilius.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojederybos su RusijaVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių