Ukrainos raketos pataikė į svarbų tiltą Rusijos okupuotame Chersone

Per Ukrainos pajėgų smūgius buvo smarkiai apgadintas tiltas, kuris yra svarbus aprūpinant Rusijos karius Pietų Ukrainoje, trečiadienį pranešė Maskvos primestos regiono administracijos atstovas.

Rusijos kontroliuojamos pietinės Chersono srities administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas sakė, kad ukrainiečių pajėgos trečiadienį raketomis smogė Antonivkos tiltui per Dniepro upę. Pasak jo, į tiltą buvo pataikyta 11 kartų.

K. Stremousovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, sakė, kad tiltas smarkiai apgadintas, tačiau eismas juo neuždarytas.

„Tiltas dabar yra prastos būklės, – sakė K. Stremousovas. – Tiltas nebuvo uždarytas, eismas juo tebevyksta, tačiau padėtis rimta.“

1,4 km ilgio Antonivkos tiltas yra pagrindinė pervaža per Dniepro upę Chersono srityje. Jei jis taptų netinkamas naudoti, Rusijos kariuomenei būtų sunku toliau aprūpinti savo pajėgas šiame regione, tęsiantis ukrainiečių atakoms.

K. Stremousovas sakė, kad ukrainiečių pajėgos per trečiadienio ataką panaudojo iš JAV gautas salvinės raketų ugnies sistemas HIMARS. Jis pridūrė, kad kad Rusijos oro gynybos sistemos numušė kai kurias raketas.

Prokremliškos Chersono srities administracijos vadovas Volodymyras Saldo vaizdo pranešime sakė, kad lengvosioms transporto priemonėms leista toliau važiuoti per tiltą, tačiau sunkvežimių eismas sustabdytas, kad būtų galima greitai atlikti remonto darbus.

Jis pažymėjo, kad sunkvežimiai gali kirsti upę per užtvanką, esančią už maždaug 80 kilometrų.

Pasak prokremliškos Chersono srities administracijos atstovų, Antonivkos tiltas buvo atakuotas antrą dieną iš eilės. Per apšaudymą ankstesnę dieną jis beveik nenukentėjo.

Su Krymo pusiasaliu, kurį Maskva aneksavo 2014 metais, besiribojančią Chersono sritį Rusijos pajėgos užėmė ankstyvuoju invazijos etapu. Jos susidūrė su ukrainiečių kontratakomis, tačiau iš esmės išlaikė savo pozicijas.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija trečiadienį pareiškė, kad tiltas Chersone po Ukrainos smūgių greičiausiai tebetinkamas naudoti, tačiau jis yra Rusijos pajėgų Achilo kulnas.

„Tai viena iš dviejų pervažų per Dnieprą, kuriomis Rusija gali aprūpinti arba atitraukti savo pajėgas iš jos užimtos teritorijos į vakarus nuo upės, – nurodė ministerija. – Tikėtina, kad Dniepro pervažų kontrolė taps pagrindiniu veiksniu, lemsiančiu kovų regione baigtį.“

Tiltas Chersone atakuotas tuo metu, kai didžioji Rusijos pajėgų dalis yra įsitraukusi į mūšius Ukrainos rytiniame pramoniniame Donbaso regione, kur pamažu stumiasi pirmyn, nors susiduria su įnirtingu ukrainiečių pasipriešinimu.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu aplankė karius Ukrainos rytuose ir įsakė jiems imtis agresyvesnių veiksmų ukrainiečių bepiločiams orlaiviams numušti ir neleisti Ukrainos kariuomenei apšaudyti Rusijos pajėgų užimtų teritorijų.

„Kitokia geografija“

Karo pradžioje rusų pajėgos greit užėmė į šiaurę nuo 2014-aisiais Maskvos aneksuoto Krymo esantį Chersono regioną. Rusijos kariuomenė patyrė ukrainiečių kontratakų, bet didele dalimi išlaikė pozicijas.

Rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį paskelbtame interviu valstybės kontroliuojamai televizijai RT ir naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad Rusija išplėtė savo karą Ukrainoje, Kremliaus vadinamą „specialiąja karine operacija“, nuo Donecko ir Luhansko regionų rytuose iki Chersono, Zaporižios ir kitų teritorijų.

Jis pažymėjo, kad Rusijai ir Ukrainai kovo mėnesį aptarinėjant galimą susitarimą, rusų „pasirengimas priimti ukrainiečių pasiūlymą buvo grindžiamas 2022-ųjų kovo geografija“.

„Dabar geografija kitokia“, – sakė jis ir pakartojo ankstesnius Maskvos pareiškimus, kad JAV ir Britanija yra suinteresuotos plėsti kovos veiksmus.

S. Lavrovo teigimu, „jie nori paversti tai tikru karu ir išprovokuoti Rusijos ir Europos šalių susidūrimą“.

Jis tvirtino, kad JAV neleidžia Ukrainai pradėti derybų dėl galimo susitarimo su Rusija.

„Jie sulaiko juos nuo bet kokių konstruktyvių žingsnių ir ne tik pumpuoja ginklus, bet ir verčia juos vis rizikingiau naudoti šiuos ginklus“, – sakė S. Lavrovas.

Rusijos pajėgų antžeminį puolimą pristabdė ukrainiečių naudojama pažangesnė JAV ginkluotė ir prezidento Vladimiro Putino paskelbta „operatyvinė pauzė“. Rusija daugiau dėmesio skiria bombardavimui iš oro, naudodama tolimojo nuotolio raketas.

Kyjivas išreiškė viltį, kad kovodama dėl Donbaso Rusijos kariuomenė išeikvos savo išteklius, ir tada ukrainiečių pajėgos galės pradėti kontrpuolimą, kad susigrąžintų Chersono srities ir Zaporižios teritorijų, kurias rusai užėmė karo pradžioje, kontrolę.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeChersonastiltassusprogdintas tiltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių