Papasakojo apie situaciją Kyjive: kas norėjo, jau išvažiavo

  • Teksto dydis:

Lietuva artimiausiu metu planuoja iš Ukrainos parsigabenti iki 500 žmonių, turinčių lietuviškų šaknų. Apie karo situaciją – LNK pokalbis su Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininke Dalia Makarova.

– Kiek laiko truks komendanto valanda?

– Ji truks iki 17 d. 7 val. ryto. Žmonės labai supranta šias sąlygas, su jomis sutinka ir jos yra vykdomos. Jei komendanto valanda, tai žmonės stengiasi būti namuose, ar ten, kur jie yra, ir neišeiti į gatves. 

– Jūs vis dar esate bute, patalpoje. Ar jums teko keliauti į slėptuvę? Ar jūs tiesiog būnate savo namuose?

– Visas šias dienas ir naktis praleidome namuose. Jeigu pradės šaudyti ar sproginėti, tiesiog fiziškai nespėsiu nubėgti į slėptuvę. Artimiausia slėptuvė – koridorius, prie durų. 

– Per šį laiką jūs esate savotiška atrama, kontaktinis asmuo ir lietuvių bendruomenei, kuri yra Ukrainoje, ypač Kijeve. Ta žinia, kad Lietuva ruošiasi parsigabenti į šalį apie 500 žmonių, turinčių lietuviškų šaknų, yra savalaikė? Ar ji bus įgyvendinama?

– Čia reikia klausti žmonių asmeniškai. Ta grupė, kuri pas mane sudaryta, pasilieka. Kas norėjo, jau išvažiavo. Bet jei prasidės didesni apšaudymai, tai čia kiekvienas žmogus spręs asmeniškai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kokia padėtis Kyjive kalbant apie maisto produktus, apie vandenį, kitas prekes?

– Vanduo Kyjive yra, šviesa yra, ryšys yra. Parduotuvėse maisto yra, aišku gal ne toks didelis pasirinkimas, koks buvo iki karo. Bet, kad būtų visiškai tuščios lentynos, tai tikrai nėra. Pasirinkimas mažesnis, bet produktų yra. 

– Kodėl jūs likote Kyjive?

– Aš ir nenorėjau labai išvykti. Kažkaip net nebuvo tokios minties, tik sūnaus ir dukros paklausiau, ar jūs važiuosite. Jie pasakė, kad nevažiuos. Mes sakome, kad pasiliekame čia ir laukiame pergalės.


Šiame straipsnyje: LNK turinysDalia Makarovakaras Ukrainojelietuviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių