Tripolio vyriausybė: Rusijos samdiniai atitraukiami iš kovos veiksmų zonų Libijoje

Libijos vienybės vyriausybę remiančios pajėgos pirmadienį pranešė, kad šimtai Rusijos samdinių, remiančių Tripolio varžovą maršalą Khalifą Haftarą (Chalifą Haftarą), buvo atitraukti iš kovos veiksmų zonų į pietus nuo sostinės.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas po virtinės nesėkmių, ištikusių Kh. Haftaro pajėgas, jau metus besistengiančias užimti sostinę, kontroliuojamą Jungtinių Tautų pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV).

„Karinis transporto lėktuvas „Antonov An-32“ nusileido Bani Valido oro uoste, kad tęstų [Rusijos privačios karinės bendrovės] „Wagner“ samdinių, pasprukusių iš pietų Tripolio, evakuaciją į dar nepatvirtintą vietą“, – sakoma NSV palaikančių pajėgų „Twitter“ žinutėje.

Kelios šalys, įskaitant Rusiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Turkiją, buvo kaltinamos pasiuntusios savo pajėgų dalyvauti susirėmimuose tarp NVS ir Kh. Haftar pajėgų.

Anksčiau šį mėnesį JT ekspertai patvirtino JAV žiniasklaidos pranešimus, kad „Wagner Group“ – mįslinga karinė bendrovė, laikoma artima Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui – pasiuntė savo kovotojų paremti Kh. Haftarą.

Kremlius atkakliai neigė esantis kaip nors su tuo susijęs.

NVS šalininkų pajėgos, sulaukusios didėjančios Turkijos paramos, pastarosiomis savaitėmis iškovojo keletą pergalių. Šiuos laimėjimus visų pirma lėmė vyriausybės pajėgų pranašumas ore.

Šeštadienį NVS pajėgos pranešė užėmusios trejas kareivines į pietus nuo sostinės. Keliomis dienomis anksčiau Kh. Haftaro pajėgos nurodė atitrauksiančios savo kovotojus iš kai kurių pozicijų į pietus nuo Tripolio.

Kh. Haftaro pajėgos naujausio pranešimo nekomentavo, o nepriklausomi šaltiniai negalėjo jų patvirtinti.

NVS ištikimos pajėgos pirmadienį nurodė, kad iš priešakinių linijų ties Tripoliu į Bani Validą, esantį maždaug už 145 km į pietryčius nuo sostinės, išskrido „nuo 1 500 iki 1 600 samdinių“.

Pranešime sakoma, kad ankstesnėmis dienomis šio miesto oro uoste nusileido septyni transporto lėktuvai, atgabenę šaudmenų ir ginkluotės, taip pat evakavę atsitraukusius kovotojus.

Kh. Haftaro pajėgos kontroliuoja didelę dalį Libijos rytinių ir pietinių regionų, pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį, bet, nepaisant pirminių laimėjimų, įstrigo sostinės prieigose.

Per šias kautynes žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis civilių, o daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų buvo priversti evakuotis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių