Suomija Rusijos pasienyje konfiskavo karinėms reikmėms skirtas prekes

Suomijos muitinė trečiadienį pranešė, kad pagavo kelis keliautojus per sieną su Rusija gabenant dronus ir kitus daiktus, kurie yra įtraukti į sankcijomis draudžiamų eksportuoti prekių sąrašus kaip galintys padidinti Maskvos „pramoninius ir karinius pajėgumus“.

Šie daiktai sulaikyti, Suomijai svarstant vizų rusams apribojimus dėl vasario 24 dieną Maskvos pradėtos invazijos į Ukrainą. Vakarų šalys dėl Rusijos sukelto karo šiai šaliai paskelbė griežtų sankcijų.

Liepos 22–27 dienomis buvo atlikta daugiau kaip 2 500 patikrinimų ir nustatyta apie 100 sankcionuotų prekių gabenimo atvejų, pranešė suomių muitinė.

„Šiuo metu preliminariai nagrinėjama apie 20 atvejų, susijusių su keleivių srautu“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad patikrinimų metu aptikta įvairių prabangos prekių, kurioms taikomos ES sankcijos, taip pat prekių, kurios gali būti karinės paskirties, „pavyzdžiui, įrankių, naudojamų laivyboje“.

„Taip pat buvo dronų ir tokių daiktų, kurių šiuo metu negalime komentuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė muitinės vykdymo direktorius Mikko Gronbergas (Mikas Grenbergas).

Augantis rusų turistų skaičius Suomijoje sukėlė nepasitenkinimą, nes daugelis mano, kad jų galimybės lankytis šioje Šiaurės šalyje turėtų būti ribojamos dėl karo Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Suomijos konservatyvioji opozicinė partija pasiūlė sustabdyti naujų turistinių vizų rusams išdavimą.

Ketvirtadienį prezidentas Sauli Niinisto (Saulis Nynistė) turi aptarti šį klausimą su vyriausybe. Panašu, kad šis pasiūlymas turi platų palaikymą parlamente.

„Asmeniškai aš manau, kad apribojimai turėtų būti sugriežtinti“, – AFP sakė valdančiųjų socialdemokratų atstovas Aki Lindenas, kuris laikinai eina ministro pirmininko pareigas, kol Sanna Marin (Sana Marin) atostogauja.

Praėjusią savaitę Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija „reaguotų labai neigiamai“, jei būtų apribotas vizų rusams išdavimas.

Liepos 15-ąją Rusijai panaikinus kelionių apribojimus, kurie buvo įvesti dėl COVID-19, rusų turistų, vykstančių į Suomiją, skaičius nuolat auga.

Nors šis skaičius dar nesiekia priešpandeminio lygio, liepą Rusijos ir Suomijos siena kirsta daugiau nei 185 000 kartų, o birželį – 125 000.


Šiame straipsnyje: Suomijakonfiskavokaras UkrainojeRusijakarinės prekėssankcionuotos prekės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių