Škotija pradėjo ukrainiečių apgyvendinimą kruiziniame laive

Škotija pradėjo apgyvendinti nuo Rusijos invazijos pabėgusius ukrainiečių pabėgėlius kruiziniame laive, prisišvartavusiame prie Edinburgo, pranešė šalies vyriausybė.

Pirmieji ukrainiečiai specialiai užsakytame laive „M/S Victoria“ buvo apgyvendinti antradienį, bet ši politika, anot kritikų, gali būti netinkama ir nesaugi.

Škotijos vyriausybė planuoja naudoti šį laivą, kuris, kaip teigiama, yra aprūpintas visais būtinais darbuotojais ir saugus, iki kitų metų sausio mėnesio. Sprendžiant jau įsisenėjusią pabėgėlių apgyvendinimo problemą, 739 kajutėse numatoma apgyvendinti iki 1,7 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių.

Ji tvirtina, kad atvykėliai galės naudotis socialinės paramos paslaugomis, įskaitant sveikatos priežiūrą ir išmokas, taip pat „neribotai naudotis“ paslaugomis sausumoje.

„Nenorime, kad žmonės laikiname būste, pavyzdžiui, laive, praleistų daugiau laiko nei yra būtina, – sakė vyriausybės ministrė Shona Robison (Šona Robison). – Tačiau norime, kad viešnagės metu jie jaustųsi kuo patogiau, todėl bendradarbiaujame su partneriais, kad svečiams laive būtų teikiamos ne tik pagalbos, bet įvairios paslaugos.“

Pasak jos, kalbama apie restoranus, vaikų žaidimo aikšteles su žaislais ir knygomis, parduotuves, skalbyklas, valymo ir belaidžio ryšio paslaugas, bendras erdves.

Tačiau opozicinės partijos ir labdaros organizacijos reiškia susirūpinimą, be kita ko, dėl galimybės jaunesniems pabėgėliams lankyti mokyklą ir dėl COVID-19 protrūkio laive pavojaus.

„Nuo karo bėgantiems žmonėms buvo pažadėta saugi vieta Škotijoje, bet vietoj to jie įstrigo kruiziniame laive“, – sakė Škotijos leiboristų atstovė Sarah Boyack (Sara Bojak).

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Škotija suteikė būstą daugiau kaip 9 tūkst. namus turėjusių palikti ukrainiečių.

Pagal paramos programą iki šiol į Jungtinę Karalystę atvyko beveik 100 tūkst. ukrainiečių, tačiau smarkiai išaugus naujų prašytojų skaičiui šio mėnesio pradžioje Škotija savo programą sustabdė.

Ji sakė, kad reikia daugiau laiko, siekiant surasti laikino ir ilgalaikio apgyvendinimo vietų atvykėliams.

Buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), kuris varžosi su užsienio reikalų sekretore Liz Truss (Liz Tras), siekdamas pakeisti britų premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), neseniai atskleidė planus sulaikyti migrantus kruiziniuose laivuose, vos tik jie perplaukia Lamanšo sąsiaurį.

R. Sunako pasiūlymas sulaukė kritikos. Laikraščiai rašė, kad ministrai ir pareigūnai jį „nušvilpė“, pasipiktinę dėl su šiuo planu susijusių išlaidų ir teisinių problemų. 


Šiame straipsnyje: Škotijakaras UkrainojeUkrainos pabėgėliaikruizinis laivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių