Šiaurės Korėja nerimsta: paleido dar 4 trumpojo nuotolio raketas į jūrą

Šiaurės Korėja paleido keturias trumpojo nuotolio balistines raketas į jūrą, šeštadienį pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Tai naujausias iš virtinės raketų paleidimų, šią savaitę surengtų Pchenjano.

Be kita ko, Šiaurės Korėja paleido tarpžemyninę balistinę raketą, kurios bandymas, anot Seulo, nebuvo sėkmingas, o viena raketa pirmą kartą nuo Korėjos karo pabaigos 1953 metais nusileido netoli Pietų Korėjos teritorinių vandenų.

Šie paleidimai įvyko Jungtinėms Valstijoms ir Pietų Korėjai surengus didžiausias iki šiol bendras oro pajėgų pratybas, kurias įsiutusi Šiaurės Korėja pavadino „agresyviomis ir provokuojančiomis“.

Pietų Korėjos kariuomenė užfiksavo raketų paleidimą „iš Tongrimo, Šiaurės Pjongano provincijos, į Vakarų jūrą šiandien apie 11 val. 32 min.–11 val. 59 min.“ vietos (4 val. 32 min.– val. 59 min. Lietuvos) laiku, sakoma šalies Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime, kuriame vartojamas kitas Geltonosios jūros pavadinimas.

Nustatyta, kad jos nuskriejo maždaug 130 km apie 20 km aukštyje, o jų greitis siekė apie 5 machus, priduriama pranešime. 5 machų greitis yra penkis kartus didesnis už garso greitį.

Jungtinis štabų vadų komitetas teigė, kad Pietų Korėjos ir JAV žvalgyba atlieka tolesnę šių paleidimų analizę.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja įspėjo, kad ši virtinė paleidimų gali baigtis Šiaurės Korėjos branduoliniu bandymu, ir, reaguodamos į tai, pratęsė oro pajėgų pratybas iki šeštadienio.

Bendros pratybos, pavadintos „Budri audra“ (angl. „Vigilant Storm“), iš pradžių buvo numatytos nuo pirmadienio iki penktadienio.

Protestuodamas prieš JAV ir Pietų Korėjos oro pajėgų pratybas, Pchenjanas suintensyvino raketų paleidimą. Tokios pratybos jau seniai siutina Šiaurės Korėją, kuri jas laiko invazijos repeticijomis.

„Neriasi iš kailio“

„Budri audra“ baigėsi šeštadienį, o paskutinę pratybų dieną JAV karinės oro pajėgos dislokavo du ilgojo nuotolio sunkiuosius bombonešius B-1B, taip demonstruodamos didesnę jėgą.

Ekspertai teigia, kad Pchenjanas itin jautriai reaguoja į šias pratybas, nes jo oro pajėgos yra viena silpniausių karinių pajėgų grandžių. Joms trūksta modernių lėktuvų ir tinkamai apmokytų pilotų.

B-1B dislokuotas praėjus dienai po to, kai Pietų Korėja, reaguodama į, jos teigimu, 180 Šiaurės Korėjos karo lėktuvų mobilizaciją, pakėlė dešimtis naikintuvų.

Penktadienį Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas Grinfild) atmetė „Budrios audros“ kritiką kaip Šiaurės Korėjos „propagandą“ ir teigė, kad šios pratybos nekelia grėsmės kitoms šalims.

Neeilinės sesijos metu ji kaltino Kiniją ir Rusiją, nors jų konkrečiai ir neįvardijo, „sudarius sąlygas“ Šiaurės Korėjai tęsti raketų bandymus.

Gegužę Maskva ir Pekinas vetavo JAV vadovaujamas pastangas sugriežtinti sankcijas Šiaurės Korėjai, reaguojant į ankstesnius paleidimus.

Šiaurės Korėja, oficialiai vadinama Korėjos Liaudies Demokratine Respublika (KLDR), „naudojosi visuotine dviejų šios tarybos narių apsauga“, sakė L. Thomas-Greenfield per neeilinę JT Saugumo Tarybos sesiją.

„Šios narės neriasi iš kailio, kad pateisintų nuolatinius KLDR pažeidimus, ir savo ruožtu sudarė sąlygas KLDR veikti ir pasityčiojo iš šios tarybos“, – sakė JAV ambasadorė prie JT, ragindama „vieningai“ užtikrinti sankcijų vykdymą.

Maskva ir Pekinas savo ruožtu apkaltino Vašingtoną dėl eskalacijos, o susitikimas baigėsi be bendro Saugumo Tarybos pareiškimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Suknista kremline trolkiaule,

Suknista kremline trolkiaule, portretas
ar choziainas net šeštadieniais neleidžia pailsėti,vis loji ir loji ,visuose straipsniuose,stachanovce smirdantis...

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Kimas, gąsdina jankius, o tų pilnos kelnės iš baimės. Tegul nešdinasi namo, prie Kalifornijos krantų. Laisvę okupuotai Pietų Korėjai !

Putinoido draugeliai,

Putinoido draugeliai, portretas
dėmesį nuo karo Ukrainoje atitraukinėja savo petardom..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių