Siaučiant gaisrui Kubos naftos bazėje ugnis sunaikino jos ketvirtą rezervuarą

Liepsnos antradienį pasiglemžė ketvirtą naftos rezervuarą Kubos vakaruose jau kelias dienas degančioje degalų bazėje, gaisrui naikinant kritiškai svarbias kuro atsargas saloje, kovojančioje su besiplečiančia energijos krize.

Ugniagesiai ir gaisrų gesinimo specialistai iš Meksikos ir Vensuelos padeda kovoti su liepsnomis degalų bazėje Matansaso provincijoje, operacijoje dalyvaujant laivams, lėktuvams ir sraigtasparniams, liejantiems putas ant saugyklų. Šių priemonių anksčiau nebuvo galima naudoti dėl didelės kaitros.

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis (Migelis Diasas-Kanelis) sakė, kad brigados gaisrą jau lokalizavo ir imasi priemonių jam numalšinti.

„Šios užduotys nelengvos, – sakė jis. – Tai itin intensyvus ir sudėtingas incidentas.“

Per šį gaisrą žuvo mažiausiai vienas žmogus ir dar 125 buvo sužeisti, o dar 14 ugniagesių laikomi dingusiais. Tarnybos evakavo daugiau kaip 4,9 tūkst. gyventojų ir pirmadienį uždarė svarbią termofikacinę elektrinę, pristigusią vandens. Šis žingsnis padidino nuogąstavimus, kad elektros tiekimas šalyje gali dar labiau sutrikti.

Dauguma sužeistųjų apdegė arba apsinuodijo dūmais. Daugiau kaip 20 žmonių tebegydomi ligoninėse, iš jų penkių būklė kritinė.

Aštuonis rezervuarus turinti bazė labai svarbi Kubos energetikos sistemai. Jos naftotiekiais tiekiami degalai šalies elektrinėms, be to, ši bazė yra svarbus krovos ir logistikos centras paskirstant importuojamą neapdorotą naftą ir jos produktus.

Vėlai penktadienį užsidegus pirmajai saugyklai, iki ankstyvo šeštadienio ryto ugnis persimetė į antrąjį rezervuarą.

Naktį į sekmadienį įgriuvo pirmosios dvi saugyklos, iš jų išsiliejo nafta. Pirmadienį pratrūko trečias rezervuaras.

Valstybinės naftos bendrovės CUPET duomenimis, pirmojoje talpykloje buvo apie 26 tūkst. kubinių metrų naftos – tai reiškia, kad buvo užpildyta maždaug pusė jos talpos.

Antrame rezervuare, kuris buvo visiškai pripildytas, buvo 52 tūkst. kubinių metrų mazuto. Kol kas neaišku, kiek kuro buvo trečioje saugykloje.

Pareigūnai žalos vertinimo kol kas nepateikė.

Gaisras Metansaso bazėje įsiplieskė kelios dienos po vyriausybės nurodymo apriboti elektros tiekimą sostinėje Havanoje dėl didelių vasaros karščių.

Saloje, kur energetikos tinklai yra pasenę ir nuolat juntamas degalų stygius, pastaruoju metu buvo sunku pagaminti pakankamai elektros energijos, padidėjus suvartojimui karštą vasarą.

Nuo gegužės valdžia kai kuriuose regionuose turėjo išjungti elektros tiekimą iki 12 valandų per parą. Kubos vidurio regionuose tai išprovokavo mažiausiai 20 protestų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jankių teroristų diversija, 100 %.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių