Palestinietis Rytų Jeruzalėje prie sinagogos nušovė septynis žmones

Užpuolikas palestinietis, žydams penktadienį švenčiant šabą, Rytų Jeruzalėje prie vienos sinagogos nušovė septynis žmones – tai vienas kruviniausių pastaraisiais metais išpuolių prieš izraeliečius, galintis išprovokuoti didelio masto smurtą.

Išpuolis įvykdytas kitą dieną po didelės Izraelio ir palestiniečių konflikto eskalacijos, įskaitant kariuomenės reidą okupuotame Vakarų Krante, per kurį žuvo devyni žmonės, raketų ugnį iš Gazos Ruožo ir atsakomuosius Izraelio smūgius.

Izraelio policijos viršininkas Kobi Shabtai (Kobis Šabtajus) šaudymą Rytų Jeruzalės Neve Jaakovo rajone pavadino „viena didžiausių atakų, kurias patyrėme pastaraisiais metais“.

Penktadienį taip pat buvo minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena.

Policija pranešė, kad „maždaug 20 val. 15 min. (ir Lietuvos laiku) teroristas atvyko prie sinagogos Neve Jaakovo prospekte Jeruzalėje ir ėmė šaudyti į žmones“.

„Dėl šios teroristinės atakos konstatuota septynių civilių žūtis, dar trys civiliai buvo sužeisti“, – sakoma policijos pranešime.

Jame nurodoma, kad užpuolikas automobiliu paspruko iš įvykio vietos, bet greit buvo susektas ir žuvo per susišaudymą su pareigūnais.

Policija nurodė, kad užpuolikas yra aneksuotos Rytų Jeruzalės gyventojas palestinietis.

Smurtas suintensyvėjo praėjus mėnesiui nuo premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) naujosios vyriausybės darbo pradžios.

B. Netanyahu ir jo kraštutinių dešiniųjų nacionalinio saugumo ministrui Itamarui Ben-Gvirui penktadienį lankantis išpuolio vietoje, minios skandavo „Mirtis arabams“, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Vėliau kalbėdamas per televiziją B. Netanyahu sakė, kad jo saugumo kabinetas netrukus paskelbs „skubias priemones“, ir paragino izraeliečius „neimti teisingumo į savo rankas“.

Šiurpi ataka

Netoli minimos sinagogos gyvenantis kirpėjas Shalomas Borohovas (Šalomas Borohovas) AFP sakė, kad išgirdęs šūvius nubėgo padėti žmonėms.

„Mačiau teroristą atvažiuojant savo automobiliu. Jis sustojo sankryžos viduryje ir šaudė iš automobilio“, – pasakojo Sh. Borohovas.

Netoliese gyvenantis 18-metis Matanelis Almalemas AFP sakė, kad išgirdo daug šūvių ir pamatė užpuoliką baltame automobilyje „Toyota Corolla“.

Mačiau teroristą atvažiuojant savo automobiliu. Jis sustojo sankryžos viduryje ir šaudė iš automobilio.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskambino B. Netanyahu ir pasmerkė išpuolį, pavadindamas jį šiurpia teroristine ataka.

„Prezidentas aiškiai pasakė, kad tai išpuolis prieš civilizuotą pasaulį“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. Jame nurodoma, kad J. Bidenas taip pat „pabrėžė nepajudinamą JAV įsipareigojimą dėl Izraelio saugumo“.

Vos keliomis valandomis anksčiau Vašingtonas paragino deeskaluoti padėtį dėl smurto Vakarų Krante ir raketų ugnies iš Gazos Ruožo.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ataką prie sinagogos pavadino bjauria, o Prancūzija – pasibaisėtina.

Izraeliečių gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas), kuris lankė giminaičius Jungtinėse Valstijose, nutraukė savo kelionę ir grįžta į Izraelį, informavo jo biuras.

„Šio penktadienio vakaro išpuolis prieš civilius buvo šiurpus“, – sakoma Y. Gallanto pareiškime. Ministras pažadėjo „ryžtingai ir tvirtai veikti prieš terorizmą“ ir „pasiekti visus, kas yra susiję su šia ataka“.

Gazos Ruože ir keliose Vakarų Kranto vietose palestiniečiai šventė dėl išpuolio. Ramaloje didelės minios džiūgavo, žmonės mojavo palestiniečių vėliavomis.

Reidas Džanine

Ketvirtadienį per Izraelio reidą, kurį jis vadina antiteroristine operacija, Džanino pabėgėlių stovykloje žuvo devyni žmonės.

Tai vienas kruviniausių Izraelio kariuomenės reidų okupuotame Vakarų Krante nuo antrojo palestiniečių sukilimo, vykusio 2000–2005 metais.

Izraelis nurodo, kad per reidą taikytasi į „Islamo džihado“ narius.

„Islamo džihadas“ ir Gazos Ruožą valdantis palestiniečių judėjimas „Hamas“ pažadėjo atkeršyti ir vėliau paleido kelias raketas į Izraelio teritoriją.

Daugumą raketų numušė Izraelio oro gynyba. Kariuomenė atsakė smūgiais „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože.

Apie nukentėjusius žmones nepranešė nei Izraelis, nei palestiniečiai, bet Gazos Ruožo ginkluotos grupės pažadėjo imtis tolesnių veiksmų.

Po išpuolio prie sinagogos „Hamas“ atstovas Hazemas Qassemas (Hazemas Kasemas) sakė, jog ataka įrodo, kad „pasipriešinimas žino, kaip deramai atsakyti“ į Izraelio „nusikaltimus“.

Vašingtonas ketvirtadienį paskelbė, kad JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) kitą savaitę nuvyks į Izraelį ir palestiniečių teritorijas siekti smurto sustabdymo.

2022 metais Izraelyje ir palestiniečių teritorijose žuvo mažiausiai 26 izraeliečiai ir 200 palestiniečių, daugiausia Vakarų Krante, rodo AFP kaupiami oficialių šaltinių duomenys.

Izraelio policija po išpuolio areštavo 42 asmenis

Izraelio policija šeštadienį paskelbė dėl kruvino išpuolio prie vienos Rytų Jeruzalės sinagogos areštavusi 42 žmones, įskaitant užpuoliko palestiniečio šeimos narius.

„Policija areštavo 42 įtariamuosius apklausai; kai kurie jų yra iš teroristo šeimos“, – sakoma policijos pranešime.

Nurodoma, kad tarp areštuotų asmenų taip pat yra užpuoliko rajono Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje gyventojų.

Užpuolikas, žydams penktadienį vakare švenčiant šabą, Rytų Jeruzalėje prie vienos sinagogos nušovė septynis žmones. Tai vienas kruviniausių pastaraisiais metais išpuolių prieš izraeliečius, galintis išprovokuoti didelio masto smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>anonimas

>anonimas portretas
jie ir yra arabai, tik tiki ne i alacha.

Anonimas

Anonimas portretas
Nušovė septynis žydus ir visi rauda. Nušovė devynis arabus - ir visiems pofig. Kuo tas žydas geresnis uz arabą ? Kad atsivilko į svetimą žemę ir užsiima terorizmu ?

Cianidas

Cianidas portretas
Kodėl niekas nesmerkia žydų,tai jie žudo palestiniečius,veja juos iš jų pačių namų,žemių.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių