Saudo Arabijos tanklaiviai apgadinti per „sabotažą“ prie JAE krantų

  • Teksto dydis:

Du Saudo Arabijos tanklaiviai buvo apgadinti per „sabotažo ataką“ prie Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) krantų, pirmadienį pranešė oficiali karalystės naujienų agentūra „Saudi Press Agency“ (SPA), remdamasi energetikos ministru.

„Prieš du Saudo Arabijos tanklaivius, plaukusius į Persijos įlanką, buvo įvykdyta sabotažo ataka Jungtinių Arabų Emyratų išskirtinėje ekonominėje zonoje, prie al Fudžeiros emyrato krantų“, – sakė ministras Khalidas al Falihas (Chalidas Falihas), kurį citavo SPA.  

Sekmadienį JAE pranešė, kad prie al Fudžeiros krantų prieš keturis skirtingų šalių prekybos laivus buvo įvykdytas sabotažas.   

Incidentas įvyko augant įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų, padidinusių savo karinį kontingentą regione. Reaguojant į Teherano grasinimus, čia buvo dislokuota lėktuvnešio kovos grupė ir strateginių bombonešių B-52.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį vyksta į Briuselį aptarti Irano problemos su Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos pareigūnais. 

Kh. al Falihas sakė, kad per sabotažą žmonės nenukentėjo ir buvo išvengta naftos išsiliejimo, tačiau buvo „padaryta nemenkos žalos dviejų laivų konstrukcijoms“. 

Vienas tanklaivių plaukė į Persijos įlankoje esantį Saudo Arabijos Ras Tanūros terminalą pasikrauti žalios naftos, kuri turėjo būti skirta užsakovams Jungtinėse Valstijose, sakė ministras.    

JAE neįvardijo sekmadienį ryte prieš laivus surengtų atakų kaltininkų, tačiau pažymėjo, kad „sabotažo veiksmai prieš prekybinius ir civilinius laivus bei pavojaus sukėlimas juose buvusių žmonių saugumui bei gyvybei yra rimtas įvykis“.  

Žmonės per incidentą nenukentėjo. Abu Dabis paragino didžiąsias pasaulio valstybes padėti užtikrinti jūrų laivybos saugumą.  

Al Fudžeiros uostas yra vienintelis JAE terminalas, įsikūręs Arabijos jūros pakrantėje. Didžioji dalis Persijos įlankos regiono naftos eksporto keliauja per Hormūzo sąsiaurį, kurį Iranas ne kartą grasino uždaryti karinės konfrontacijos su JAV atveju.     

Nedidelis al Fudžeiros emyratas turi terminalą ir naftotiekį, kuriuo nafta gabenama iš Abu Dabio. Didžioji dalis JAE naftos išteklių yra Abu Dabyje. 

JAV Gynybos departamentas penktadienį pranešė, kad siunčia į Vidurio Rytus jūrų desanto operacijų laivą ir raketų „Patriot“ bateriją. Kiek anksčiau buvo nuspręsta dislokuoti Persijos įlankos regione lėktuvnešio grupę bei strateginių bombonešių B-52, Vašingtonui kartojant, kad žvalgybos duomenys rodo, jog Iranas regione planuoja kažkokią ataką.

Įtampa tarp Irano ir Jungtinių Valstijų smarkiai padidėjo praėjusią savaitę, šiitiškai respublikai trečiadienį paskelbus, kad ji nebesilaikys dalies įsipareigojimų, prisiimtų pagal 2015 metų tarptautinį susitarimą dėl jos branduolinės veiklos.

Iranas nurodė, jog taip reaguoja į vienašališkas JAV sankcijas, kurias Vašingtonas grąžino, prieš metus pasitraukęs iš branduolinio susitarimo.

JAV paskelbė perspėjimą laivams

JAV pirmadienį paskelbė naują perspėjimą dėl laivybos po įtariamų „sabotažo veiksmų“ prie Jungtinių Arabų Emyratų krantų ir padidėjus įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Irano.

JAV jūrų administracija pabrėžė, kad šie incidentai nepatvirtinti, bet perspėjo laivus laikytis budrumo plaukiant pro Fudžeirą, rytinėje JAE pakrantėje prie Omano įlankos įsikūrusį uostamiestį.

Jūrų administracija nurodė, kad tariama sabotažo ataka vyko į šiaurę nuo Fudžeiros.

Saudo Arabijos energetikos ministras pirmadienį pareiškė, kad per „sabotažo ataką“ prie JAE krantų nukentėjo du jo šalies naftos tanklaiviai.

Khaledo al Faleho (Chalido Faliho) pareiškimą ankstų pirmadienį citavo valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra.

„Laimei, ataka nepareikalavo jokių aukų ir nesukėlė naftos išsiliejimo; vis dėlto ji padarė didelės žalos dviem laivams“, – tvirtino energetikos ministras.

Iranas ragina ištirti

Iranas pirmadienį pavadino „keliančiomis nerimą“ atakas prieš laivus Persijos įlankoje.

„Incidentai Omano įlankoje kelia nerimą ir apgailestavimą“, – rašoma Irano užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Abbaso Mousavi (Abaso Musavio) pareiškime anglų kalba, paskelbtame žinybos tinklalapyje. 

Pareiškime raginama ištirti atakas bei kalbama apie užsienio veikėjų „avantiūrizmą“, nukreiptą prieš jūrų laivybos saugumą.    

A. Mousavi paragino „pateikti paaiškinimų“ dėl tikslaus sekmadienio atakų prieš laivus Persijos įlankoje masto.  

Anot jo, tokie incidentai „neigiamai paveiks... jūrų laivybos saugumą“ Persijos įlankoje. 

Ministerijos atstovas taip pat įspėjo „bloga linkinčius veikėjus neregzti sąmokslų pakenkti saugumui regione“ ir paragino „regiono valstybes išlikti budrias susidūrus su užsienio veikėjų avantiūrizmu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
JAV grobikai nemokamai vežasi pavogtą Irako naftą namo, natūralu, kad kažkam tai nepatinka. Tik žodis sabotažas čia visiškai netinka. Greičiau buvo kažkoks užpuolimas ar diversija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių