Rusija: svarbiausias prioritetas – išvengti branduolinių galių susidūrimo

Rusija trečiadienį pareiškė, kad pasauliui svarbiausias prioritetas turėtų būti tai, kaip išvengti branduolinių galių susidūrimo, galinčio nulemti katastrofiškas pasekmes.

„Mes tvirtai įsitikinę, kad dabartinėje sunkioje ir neramioje situacijoje, kuri yra neatsakingų ir ciniškų veiksmų siekiant pakenkti mūsų nacionaliniam saugumui pasekmė, svarbiausias prioritetas yra užkirsti kelią bet kokiam kariniam branduolinių galių susidūrimui“, – paskelbė Rusijos Užsienio reikalų ministerija.

Maskva taip pat paragino kitas branduolines valstybes „atsisakyti pavojingų bandymų kėsintis į gyvybiškai svarbius viena kitos interesus“.

Užsienio reikalų ministerija savo pareiškime ragina kitas pasaulio branduolines valstybes – JAV, Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Kiniją – „drauge dirbti, kad būtų įvykdyta ši prioritetinė užduotis“.

Pareiškimas pasirodė augant nuogąstavimams, kad rusai savo kare Ukrainoje, besitęsiančiame jau devintą mėnesį, galėtų panaudoti branduolinį ginklą.

Pareiškime teigiama, kad Maskvos branduolinė doktrina yra „vien gynybinio pobūdžio“ ir kad pagal ją Kremlius branduolinį ginklą gali panaudoti tik branduolinės agresijos atveju arba tuomet, „kai iškyla grėsmė pačiai mūsų valstybės egzistencijai“.

Rusija ne kartą yra užsiminusi, kad Ukrainos teritorijos, kurias ji skelbia aneksavusi, yra ginamos pagal jos branduolinę doktriną.

Tuo metu Baltieji rūmai paskelbė, kad vis pasikartojančios Rusijos pareigūnų diskusijos apie galimą branduolinių ginklų panaudojimą Ukrainoje kelia vis didesnį JAV susirūpinimą.

„Bėgant... mėnesiams vis didėjo mūsų susirūpinimas dėl šios galimybės“, – sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

V. Putinas: jei Ukraina „pažeis“ garantijas, Rusija gali vėl pasitraukti iš susitarimo

V. Putinas trečiadienį pagrasino vėl pasitraukti iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, jei Kyjivas pažeistų Maskvai suteiktas saugumo garantijas.

„Rusija pasilieka teisę pasitraukti iš šių susitarimų, jei bus pažeistos... garantijos“, – per televiziją sakė V. Putinas.

Anksčiau trečiadienį Rusija patvirtino, kad atnaujina savo dalyvavimą susitarime dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo, ir sakė sulaukusi iš Kyjivo „pakankamų garantijų“ dėl šio jūrų koridoriaus demilitarizavimo.

„Rusija mano, kad gautų garantijų šiuo metu pakanka, ir atnaujina susitarimo įgyvendinimą“, – buvo sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Maskva iš susitarimo pasitraukė praėjusį šeštadienį, dėl atakos prieš jos karinio jūrų laivyno bazę Kryme.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sveikino Rusijos sprendimą sugrįžti į susitarimą.

A. Guterresas ir toliau su visomis susitarimo šalimis siekia „atnaujinti ir visiškai įgyvendinti šią Iniciatyvą, ir lieka įsipareigojęs [mainais] pašalinti išlikusias kliūtis rusiškų maisto produktų ir trąšų eksportui", sakoma generalinio sekretoriaus atstovo spaudai Stephane'o Dujarrico (Stefano Diužariko) pareiškime.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms liepą pasiektas susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų. Susitarimas turėjo būti atnaujintas lapkričio 19-ąją.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Šeštadienį Maskva pareiškė stabdanti savo dalyvavimą, rusų kariuomenei apkaltinus Kyjivą „masine“ dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme. Ukraina visa tai pavadino „melagingu pretekstu“.

Ukraina ir JT ragino, kad susitarimas liktų galioti.


Šiame straipsnyje: branduolinis ginklasRusijaVladimiras Putinaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių