Rusija perspėja išjungsianti Zaporižios AE, jei Ukraina prieš ją tęs tariamas atakas

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė visiškai išjungsianti Zaporižios atominę elektrinę, jei Ukraina prieš ją tęs tariamas atakas, praneša agentūra „Reuters“.

Pasak Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų vado Igorio Kirilovo, per AE apšaudymus buvo apgadintos objekto atsarginės valdymo sistemos. I. Kirilovo teigimu, jei įvyktų branduolinė nelaimė, radioaktyvios medžiagos apgaubtų Vokietiją, Lenkiją ir Slovakiją.

Rusijos kariuomenė dar nuo kovo kontroliuoja Zaporižios AE. Elektrinė išsidėsčiusi netoli fronto linijų, tad pastaruoju metu buvo ne kartą apšaudyta. Rusija ir Ukraina dėl atakų prieš šį objektą kaltina viena kitą.

Ukrainoje rengiamos pratybos dėl Zaporižios AE

Ukraina turi „pasiruošti visiems scenarijams“ dėl padėties Rusijos okupuotoje atominėje elektrinėje, pareiškė vidaus reikalų ministras per avarinių tarnybų darbuotojų pratybas Zaporižios mieste.

Kyjivas ir Maskva kaltina vienas kitą apšaudant didžiausią Europoje Zaporižios branduolinę jėgainę, kurią nuo kovo kontroliuoja Rusija.

Įtampa dėl šio komplekso sukėlė nuogąstavimų, kad Europoje gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

„Niekas negalėjo numatyti, kad Rusijos kariai iš tankų apšaudys branduolinius reaktorius. Tai neįtikėtina“, – sakė vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis ukrainiečių kontroliuojamame Zaporižios mieste, esančiame už 50 km nuo elektrinės.

Trečiadienį stebėdamas pratybas, per kurias buvo imituojama branduolinė avarija, jis pareiškė, kad Ukraina turėtų būti pasiruošusi, nes „kol Zaporižios atominę elektrinę kontroliuoja Rusija, yra didelių rizikų“.

Dešimtys Ukrainos gelbėjimo tarnybų darbuotojų, dėvėjusių dujokaukes ir apsauginius kostiumus, dalyvavo pratybose, kurių metu mokėsi evakuoti sužeistą žmogų ir nuplauti užterštas transporto priemones.

Ukrainos valstybinės branduolinės agentūros „Enerhoatom“ vadovas Petro Kotinas pareiškė, kad elektrinės teritorijoje dislokuota apie 500 Rusijos karių ir 50 šarvuočių.

Maskva teigė, kad ten nėra jokios sunkiosios ginkluotės ar karių, išskyrus sargybinių dalinius.

Kyjivo teigimu, Rusija apšaudo elektrinę, siekdama kaltę suversti Ukrainai. Tuo metu Maskva tvirtina, kad už bombardavimą atsakingos ukrainiečių pajėgos.

Nepriklausomai patikrinti šių teiginių neįmanoma.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižios atominė elektrinėRusijos atakosgrasinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių