Prancūzijoje paminėtos šeštosios teroro išpuolių Paryžiuje metinės

Šeštadienį Prancūzijoje paminėtos šeštosios teroro išpuolių Paryžiuje metinės, kai per koordinuotus išpuolius 2015 m. lapkričio 13 d. „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai nužudė 130 žmonių koncertų salėje, baruose, restoranuose ir prie futbolo stadiono. Premjeras Jeanas Castexas ir kiti valdžios atstovai tylos minute pagerbė žuvusiuosius, praneša naujienų portalas „France24“.

Dvidešimt vyrų stojo prieš teismą rugsėjį dėl kruviniausio išpuolio Prancūzijoje taikos metu. Manoma, kad gyvas liko tik vienas teroristinės atakos vykdytojas, iš Maroko kilęs 32 metų Salahas Abdeslamas. Kiti grupuotės nariai arba susisprogdino, arba buvo nukauti policijos pareigūnų. Devyniolika kitų teisiamųjų kaltinami tiekę ginklus arba automobilius, arba kitaip prisidėję organizuojant atakas. Daugumai įtariamųjų gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Prieš šešerius metus IS teroristai šaudė į žmones ir susisprogdino koncertų salėje „Bataclan“, Paryžiaus restoranuose ir prie futbolo stadiono „Stade de France“. Ketvirtadalis žuvusiųjų buvo užsieniečiai. Daugiausiai aukų, 90, žuvo, kai teroristai užpuolė žiūrovus, susirinkusius į roko grupės „Eagles of Death Metal“ pasirodymą.

Beprecedentės apimties bylą sudaro 1 mln. puslapių. Teismas prasidėjo rugsėjo 8 d. ir tęsis 9 mėnesius, o verdiktas turėtų būti paskelbtas kitų metų gegužę.

Teismas užregistravo daugiau nei 2 300 ieškovų, įskaitant tris dvigubą pilietybę turinčius asmenis ir 215 užsienio piliečių iš 36 valstybių.

Teisme liudys žuvusiųjų artimieji ir šimtai išpuolį išgyvenusių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių