Po Mahsos Amini mirties Irane daugėja žuvusių protestuotojų

Vėl bandydamos smurtiniais veiksmais numalšinti demonstracijas, išprovokuotas Mahsos Amini mirties praėjusį mėnesį, saugumo pajėgos nuo trečiadienio vakaro nušovė „mažiausiai aštuonis žmones“, pranešė teisių gynėjų grupė „Amnesty International“.

Iraniečiai ketvirtadienį protestavo nepaisydami saugumo pajėgų kruvino susidorojimo su moterų vadovaujamų, beveik šešias savaites trunkančių demonstracijų dalyviais.

Irane tęsiasi ilgus metus neregėti protestai, prasidėję rugsėjo 16 dieną, kai mirė Irano kurdė M. Amini, trimis dienomis anksčiau sulaikyta už tariamą šiitiškoje respublikoje taikomo griežto moterų aprangos kodo pažeidimą. Teherane ją suėmė liūdnai pagarsėjusi moralės policija.

„Irano saugumo pajėgos nuo [trečiadienio] vakaro nužudė mažiausiai aštuonis žmones, vėl pradėjusios šaudyti į gedėtojus ir protestuotojus“ mažiausiai keturiose provincijose, nurodė „Amnesty International“. Organizacija pasmerkė „beatodairišką ir neteisėtą šaunamųjų ginklų naudojimą“.

Trečiadienį, tūkstančiams žmonių gedint 22 metų M. Amini, Iraną taip pat sukrėtė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) išpuolis šventovėje pietiniame Širazo mieste, kuomet, kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, užpuolikas nušovė mažiausiai penkiolika maldininkų.

Panašu, kad ultrakonservatyvusis prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) susiejo abi tragedijas. Jis pareiškė, kad „priešo tikslas yra sutrikdyti šalies pažangą“ ir kad „riaušės parengia dirvą teroristiniams aktams“.

Prezidentas pažadėjo „griežtą atsaką“ dėl šaudynių Šach Čerago mauzoliejuje.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) paragino suvienyti pastangas prieš valstybės priešų „sąmokslą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Gaus jankių kurstomi teroristai Irane į kailį, kaip gavo Baltarusijoje ir Kazachstane . Manau, persai mokės susidoroti su jais.

Anonimas

Anonimas portretas
Euros sajungoje yra zudomi taikus protestuotojai pries aukstas energijos kainas. Vokietijoje upolicija uzmusa net senas pensininkes. Prancuzijoje policija nuzude apie 80 naftos perdirbimo gamyklu darbininku. Simtai suzeistu Olandijos protestuotoju. Na o jeigu Irane nuzude kelis Amerikos agentus tai tik geriau pasauliui.

Kodel nieko

Kodel nieko  portretas
Apie simtatukstantinius protestus Europoje, slykstynes parasykite.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių