Pietų Sudane per nevykusią skiepijimo kampaniją mirė 15 vaikų

  • Teksto dydis:

Pietų Sudane per nevykusią skiepų nuo tymų kampaniją, kuria rūpinosi netgi 12-mečiai, mirė 15 vaikų, penktadienį pranešė šalies vyriausybė.

Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad tie vaikai mirė dėl žmogaus klaidos. Visiems skiepijamiems mažamečiams vakcina buvo suleista vienu švirkštu, o patys preparatai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis.

Tymai yra tik vienas iš išbandymų, su kuriais susiduria ši itin skurdi Afrikos valstybė. Joje jau ilgiau kaip trejus metus tęsiasi pilietinis karas; neseniai Pietų Sudaną užklupo badas ir choleros protrūkis.

Vyriausybė nurodė, kad visi mirę vaikai yra jaunesni nei penkerių metų. Pareigūnų teigimu, buvo sukurta komisija, kuri tiria, kad kaltas dėl šio incidento, ir sprendžia, ar nukentėjusiųjų artimiesiems bus suteiktos kompensacijos.

Nuo tymų siekiama paskiepyti per 2 mln. vaikų visoje šalyje. Vietovėje, kurią sukrėtė vaikų mirtys, norėta paskiepyti 300 mažamečių.

Tie vaikai mirė Kapoetos mieste gegužės pradžioje, o kiti sunkiai susirgo iškart po skiepų.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Pietų Sudano padalinio direktorius Abdulmumini Usmanas (Abdulmuminis Usmanas) anksčiau šią savaitę naujienų agentūrai AP sakė, kad organizacija, net sužinojusi apie pastarąsias mirtis, tęsia skiepų nuo tymų kampaniją visoje šalyje, išskyrus Kapoetos miestą.

„Ši kampanija gelbėja gyvybes“, – teigė A.Usmanas.

PSO rengia mokymus Pietų Sudano sveikatos pareigūnams, o Jungtinių tautų vaikų fondas aprūpina vyriausybę vakcinomis. Kol kas neaišku, ar šios nevykusios skiepijimo kampanijos metu dalyvavo JT pareigūnų.

Anksčiau šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijos už skiepijimo programą atsakingaspareigūnas daktaras Samsonas Baba atsisakė pakomentuoti žinią apie mirtis ir reikalavo atskleisti šios informacijos šaltinį.

Pietų Sudano vyriausybė penktadienį pareiškė, kad žmonės yra skiepijami visoje šalyje, įskaitant ir opozicijos pajėgų kontroliuojamas teritorijas.

Dėl šalyje siaučiančio pilietinio karo jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, o dar daugiau kaip 1,8 mln. gyventojų buvo priversti palikti šalį, sukeldami sparčiausiai augančią pabėgėlių krizę.

2016 metais Pietų Sudane buvo užfiksuota beveik užsikrėtimo 2 300 tymais atvejų, 28 žmonės mirė, rodo JT surinkti duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dėl tų kelių vaikų Sudane... va kai pas mus pradės mirti... :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių