Pentagonas: pernai per JAV karines operacijas užsienyje žuvo 132 civiliai

Praėjusiais metais per JAV karines operacijas pasaulyje žuvo 132 civiliai, trečiadienį pranešė kariuomenė.

Šis skaičius yra gerokai mažesnis nei skelbia nevyriausybinės organizacijos. 

Gynybos departamento skaičiavimais, 2019 metais per JAV karines operacijas Irake, Sirijoje, Afganistane ir Somalyje žuvo maždaug 132 civiliai ir dar 91 buvo sužeistas, rašoma Pentagono metinėje ataskaitoje Kongresui.   

Ataskaitoje priduriama, kad Gynybos departamentas „nenustatė civilių žūties atvejų per JAV karines operacijas Jemene ir Libijoje“ praėjusiais metais. 

Pentagonas nurodo, kad Afganistane pernai per amerikiečių karines operacijas žuvo 108 ir buvo sužeisti 75 civiliai.

Irake ir Sirijoje Pentagonas prisiima atsakomybę už 22 civilių žūtį ir 13 gyventojų sužalojimą.  

Pasak kariškių, Somalyje per JAV karines operacijas žuvo tik du civiliai ir dar trys buvo sužeisti. 

Nevyriausybinės organizacijos reguliariai skelbia duomenis, rodančius, kad per JAV smūgius konfliktų zonose žūsta gerokai daugiau civilių.   

Nevyriausybinė organizacija „Airwars“, kaupianti duomenis apie civilius, žuvusius per aviacijos smūgius visame pasaulyje, nurodo, kad praėjusiais metais vien Sirijoje dėl JAV palaikomos koalicijos veiksmų žuvo nuo 465 iki 1 113 civilių.   

„Gynybos departamento šių metų ataskaita žymi tam tikrą pažangą kalbant apie JAV karinių operacijų skaidrumą“, – sakė tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ JAV padalinio atstovė Daphne Eviatar (Dafnė Eviatar). 

„Vis dėlto ataskaitos turinys rodo, kad Pentagonas toliau fiksuoja mažesnį civilių aukų skaičių nei yra iš tiesų“, – sakė ji.    

Kritikos ataskaitai nepagailėjo ir Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU). Organizacijos direktorė Hina Shamsi (Hina Šamsi) sakė, kad prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija nurodo mažesnį per JAV karines operacijas užsienyje žuvusių ar nukentėjusių civilių skaičių.      

„Palyginus su patikimos nepriklausomos žiniasklaidos duomenimis ir žmogaus teisių gynimo organizacijų tyrimais, akivaizdu, kad Pentagono tyrimai vis dar apgailėtinai neadekvatūs“, – sakė H. Shamsi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

#

# portretas
O kiek žuvo per visokias JAV spec. tarnybų suorganizuotas revoliucijas, maidanus ir pan?

Pindagonas -pamirso prie tu 132 zuvusiu civiliu

Pindagonas -pamirso prie tu  132 zuvusiu civiliu  portretas
priekyje prirasyt 500 .......

Akivaizdu kad

Akivaizdu kad portretas
JAV yra žudikų, banditų ir teroristų valstybė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių