Nesantaikos kibirkštys tarp NATO šalių: R. T. Erdoganas – Graikijos premjeras man nebeegzistuoja

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad Graikijos ministras pirmininkas Kyriakas Mitsotakis jam „nebeegzistuoja“, ir apkaltino kaimyninės šalies premjerą mėginimu užblokuoti JAV naikintuvų F-16 pardavimą Turkijai, praneša portalas „Euractiv“.

„Mes susitarėme neįtraukti trečiųjų šalių į mudviejų ginčą. Bet praėjusią savaitę jis lankėsi Jungtinėse Valstijose, kalbėjo Kongrese ir ragino juos neparduoti mums F-16“, – sakė Turkijos prezidentas per spaudos konferenciją po vyriausybės posėdžio.

„Jis man nebeegzistuoja. Aš niekada su juo nesusitiksiu. Mes toliau eisime savo keliu su gerbiamais politikais“, – teigė Erdoganas.

Praėjusių metų spalį Turkija kreipėsi į JAV, prašydama parduoti 40 naikintuvų F-16, pagamintų kompanijos „Lockheed Martin“, ir apie 80 komplektų turimiems lėktuvams modernizuoti.

Turkija ir Graikija, NATO narės, nesutaria daugeliu klausimų – dėl sienų jūroje, žemyninio šelfo dydžio, oro erdvės, etniniu požiūriu padalyto Kipro.

Per savo vizitą Amerikoje K. Mitsotakis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu ir aukštais administracijos atstovais. Jis pareiškė, kad Graikija iki 2030 metų pradės naikintuvų F-35 įsigijimo procedūras.

2019 metais Vašingtonas pašalino Ankarą iš bendros naikintuvų F-35 gamybos programos, kai Turkija įsigijo rusiškų priešraketinės gynybos sistemų S-400.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių