Nauja prognozė: kiek tęsis Rusijos ir Ukrainos karas?

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) atnaujino savo prognozę dėl Rusijos karo Ukrainoje trukmės ir dabar prognozuoja, kad konfliktas tęsis geriausiu atveju iki 2025 m. pabaigos. Apie tai praneša „Ukrinform“, remdamasi naujausia TVF ataskaita.

„Rusijos karas Ukrainoje ir toliau daro vis didesnę ekonominę, socialinę ir humanitarinę žalą. Išpuoliai prieš energetikos infrastruktūrą padarė didelės ekonominės žalos ir nuostolių, o perspektyvos išlieka itin neaiškios. Manoma, kad karas tęsis ir ateinančiais metais, keldamas spaudimą išlaidoms ir atverdamas papildomų finansavimo poreikių“, – rašoma ataskaitoje.

Nepaisant išvardytų iššūkių, tikimasi, kad Ukraina šiuo laikotarpiu išlaikys pagrindinį ekonomikos augimą.

Ataskaitoje numatoma, kad karas „baigsis 2025 m. pabaigoje (pagal bazinį scenarijų) ir 2026 m. viduryje (pagal neigiamą scenarijų)“.

Ankstesnėje birželio mėnesį skelbtoje TVF prognozėje pagal bazinį scenarijų prognozuota, kad karas Ukrainoje baigsis 2024 m. pabaigoje, o pagal neigiamą scenarijų karas tęsis iki 2025 m. pabaigos.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad karo poveikis ir toliau išliks koncentruotas vietovėse, kuriose ekonominis aktyvumas jau sumažėjęs, tačiau konfliktui užsitęsus jo neigiamas poveikis platesniems ekonominiams rodikliams gali sustiprėti dėl nuolatinio netikrumo, didėjančio darbo jėgos trūkumo ir spaudimo, susijusio su importu gynybos srityje.

Ukraina dronais smogė vienai didžiausių Rusijos sprogmenų gamyklų

Ukraina sekmadienį pranešė, kad per naktį surengtą dronų ataką ji smogė vienai didžiausių Rusijos sprogmenų gamyklų, esančią maždaug už 900 km nuo sienos.

Kyjivas reguliariai rengia dronų atakas Rusijos teritorijoje, siekdamas smogti energetikos ir kariniams objektams, kurie, jo teigimu, yra svarbūs Maskvos kariuomenei aprūpinti.

Šaltinis saugumo tarnyboje SBU naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos dronai smogė Sverdlovo sprogmenų gamyklai Dzeržinske, netoli Žemutinio Naugardo.

Rusijos pareigūnai patvirtino, kad į šią teritoriją buvo nusitaikę dronai, tačiau teigė, kad ataka buvo sužlugdyta.

„Oro gynyba ir elektroninės kovos priemonės atrėmė drono ataką Dzeržinsko pramoninės zonos teritorijoje“, – platformoje „Telegram“ pranešė Žemutinio Naugardo srities gubernatorius Glebas Nikitinas.

„Keturi gaisrinės, esančios pramonės įmonės teritorijoje, darbuotojai patyrė lengvas žaizdas nuo šrapnelio“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga yra pritaikę sankcijas Sverdlovo gamyklai, vienai didžiausių Rusijos karinių sprogmenų gamintojų.

Rusijos socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti didelis sprogimas toje vietovėje ir mažų dronų numušimas oro gynybos sistemomis.

AFP kol kas negali patikrinti filmuotos medžiagos patikimumo.

Kyjivas nepranešė, kokią žalą ataka padarė gamyklos gamybos pajėgumams, jei padarė apskritai.

Anksčiau Maskvos gynybos ministerija pranešė, kad numušė 110 Ukrainos dronų, kurie per naktį buvo paleisti į jos teritoriją. Tai didžiausias Kyjivo oro išpuolis per daugiau nei dvi savaites.

Sekmadienio rytą Rusijos aviacijos institucijos taip pat laikinai uždarė Kazanės oro uostą, esantį už maždaug 1 tūkst. km nuo sienos su Ukraina, motyvuodamos oro eismo saugumo problemomis.

Agentūra „Rosaviacija“ nenurodė skrydžių sustabdymo priežasties, nors tokie apribojimai paprastai įvedami, kai gaunama pranešimų apie Ukrainos dronų atakas tame regione.

Rusijos ambasadorius: Jungtinė Karalystė vykdo „karą“ prieš Rusiją

Jungtinė Karalystė, tiekdama Ukrainai ginklus, vykdo „karą“ prieš Rusiją, pareiškė Maskvos ambasadorius.

Jo komentarai pasirodė tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasaulio lyderiams pristatė pergalės planą, kuriuo siekiama užbaigti karą, plačiai smerkiamą užsienio vyriausybių.

Rusijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Andrejus Kelinas BBC laidai „Sunday With Laura Kuenssberg“ sakė: „Mano vyriausybė tvirtai įsitikinusi, kad Jungtinės Karalystės valdžia ukrainiečių rankomis vykdo agresyvų karą prieš Rusiją. Tai karas svetimomis rankomis, kurį vykdo Jungtinės Karalystės vyriausybė, tiekdama mirtinus ginklus, jais britų vyriausybė žudo Rusijos karius ir civilius gyventojus.“

Jis pridūrė: „Manau, kad esate agresyvūs ir vykdote karą svetimomis rankomis prieš Rusiją.“

A. Kelinas taip pat sakė, kad V.  Zelenskis „puolęs į desperaciją“, ir pabrėžė, kad jis turėtų derėtis su Rusija.

Jis teigė: „V. Zelenskis puikiai supranta, kad ne tik praranda teritorijas, bet ir pralaimi konfliktą. Nesakyčiau, kad jie pasiduos rytoj – jie ir toliau priešinasi, bet pasipriešinimas yra silpnesnis.“

Anksčiau šią savaitę gynybos sekretorius Johnas Healey‘is dar kartą patvirtino, kad Jungtinė Karalystė remia Ukrainą.

Jis sakė: „Mes, Ukrainos rėmėjai, turime padaryti viską, ką galime, kad artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais padidintume savo paramą Ukrainai, darytume didesnį spaudimą Rusijai ir užtikrintume Ukrainos pergalę, nes Europos gynyba prasideda nuo Ukrainos. Jie kovoja už tas pačias vertybes, tuos pačius įsitikinimus ir tas pačias laisves, kurias mes branginame, ir mes jaučiame pareigą juos palaikyti tiek, kiek reikės.“

Kiek anksčiau spalio mėnesį V. Zelenskis Dauningo gatvėje ministrui pirmininkui Keirui Starmeriui pristatė savo „pergalės planą“, stiprėjant spaudimui Jungtinei Karalystei suteikti Ukrainai leidimą naudoti raketas „Storm Shadow“ taikiniams Rusijoje smogti.

Dauningo gatvėje vykusiose trišalėse derybose ministras pirmininkas, Ukrainos prezidentas ir NATO generalinis sekretorius Markas Rutte aptarė karo padėtį.

M. Rutte sakė, kad nėra jokių teisinių priežasčių, trukdančių naudoti Vakarų tiekiamus ginklus prieš taikinius Rusijoje, tačiau sprendimus turi priimti atskiros valstybės.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainakarasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių