Indoneziją dusina miškų gaisrai: gyventojai meldžia lietaus

Viename dūmų dusinamame Indonezijos mieste šimtai žmonių penktadienį drauge meldė lietaus, labai tikėdamiesi, kad lietus užgesins miškų gaisrus ir išvalys orą nuo toksiško rūko.

Nelegaliai sukelti gaisrai, kuriais siekta paruošti žemę pasėliams, siaučia Indonezijos Sumatros ir Kalimantano salose, kur ugniagesiai ištisą parą kovoja su liepsnomis, taip pat pasitelkdami ir vandenį pilančius sraigtasparnius.

Pastarąjį mėnesį buvo išties blogai – be kaukės negaliu kvėpuoti.

Tiršti dūmai uždengė vienos iš Sumatros provincijų sostinę Pekanbaru, kur dangus yra aptemęs net vidurdienį, o pareigūnai turėjo uždaryti mokyklas.

Maždaug 1 tūkst. miestiečių, kurių daugelis vilkėjo baltus musulmoniškus drabužius ir buvo su kaukėmis, penktadienį surengė maldą viename atvirame lauke.

„Meldžiuosi, kad labai greitai ateitų lietus ir dingtų šis smogas“, – sakė 57 metų pensininkas, buvęs valstybės tarnautojas Rahmadas.

„Pastarąjį mėnesį buvo išties blogai – be kaukės negaliu kvėpuoti. Kai kurie mano kaimynai rimtai susirgo“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Penktadienis Indonezijoje, didžiausioje pasaulio musulmoniškoje valstybėje, yra laisvadienis.

Miškų gaisrų šalyje būna kasmet, bet šiemet dėl itin didelės sausros jie yra ypač didelė problema.

Tarptautinis susirūpinimas dėl tokių gaisrų ilgalaikio poveikio didėja, nes atogrąžų miškai vaidina labai svarbų vaidmenį saugant planetą nuo pasaulinio atšilimo.

Kaimyninės Malaizijos pareigūnai vėlai ketvirtadienį sakė, kad sostinės Kvala Lumpūro regione, kur taip pat tvyro gaisrų dūmai, penktadienį bus uždarytos maždaug 29 mokyklos.

Indonezijoje siaučiančių gaisrų toksiški dūmai kabo ir virš Malaizijos, provokuodami diplomatinį ginčą. Netoliese esantis Singapūras taip pat perspėjo gyventojus mažiau būti lauke.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
tai patys kalti,nereik misku degint,nereiks ir klykauti,kad dusta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių