Mirė buvęs Nobelio premiją pelniusios JT klimato komisijos vadovas R. Pachauri

Eidamas 80-us metus mirė Indijos aplinkosaugininkas Rajendra Pachauri (Radžendra Pačauris), vadovavęs Nobelio taikos premiją pelniusiai Jungtinių Tautų klimato kaitos grupei, tačiau vėliau sulaukęs kaltinimų lytiniu priekabiavimu.

R. Pachauri, ilgiau nei dešimtmetį vadovavęs JT Tarpvyriausybinei klimato kaitos komisijai (IPCC), mirė ketvirtadienį vėlai vakare Naujojo Delio ligoninėje, kur jam šią savaitę buvo atlikta širdies operacija, pranešė šeima.

Vadovaujant R. Pachauri, 2007 metais IPCC ir buvęs JAV prezidentas Alas Gore'as (Elas Goras) buvo apdovanoti Nobelio taikos premija už pastangas spausti šalis imtis veiksmų kovoti su klimato atšilimu.

Nobelio komitetas gyrė IPCC ir A. Gore'ą „už pastangas didinant ir skleidžiant žinias apie žmogaus nulemtą klimato kaitą ir dedant pagrindus priemonėms, kurių reikia, kad ta kaita būtų neutralizuota“.

Tačiau R. Pachauri 2015-aisiais buvo priverstas atsistatydinti iš IPCC pirmininko posto, kai buvo apkaltintas lytiniu priekabiavimu vienos darbuotojos iš Indijos aplinkos instituto, kuriam jis vadovavo.

R. Pachauri visuomet griežtai neigė šiuos kaltinimus.

Prestižiniuose Indijos ir JAV universitetuose inžinieriaus ir ekonomisto išsilavinimą įgijęs R. Pachauri daugelį metų stengėsi didinanti visuomenės supratimą apie klimato kaitos keliamą pavojų.

Savo perspėjimuose jis akcentuodavo neproporcingą klimato kaitos poveikį skurdesnėms šalims, dėl kurio turtingesnėms valstybėms teks susidurti su migracijos krizėmis.     

Indijos energijos ir išteklių instituto, kuriam iki atsistatydinimo vadovavo R. Pachauri, tarybos pirmininkas Nitinas Desai'us (Nitinas Desajus) sakė, kad R. Pachuri  „įnešė beprecedentį indėlį“ į tarptautinę darnaus vystymosi kampaniją. 

„Jo vadovavimas Tarpvyriausybinei klimato kaitos komisijai padėjo pagrindą šių dienų diskusijoms apie klimato kaitą“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,poKYCIAI GAMTOJE ir KITI GYVENIMO neMALONUMAI....,

...,poKYCIAI GAMTOJE ir KITI GYVENIMO neMALONUMAI...., portretas
jam galejo paKENKTI SVEIKATAI...,atlikes TAM TIKRUS NAUDINGUS DARBUS PASAULIUI iskeliavo AMZINYBEN...,te priima JI DIEVAS DANGAUS KARALYSTEN... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių