Merija: dešimtys žmonių iš Mariupolio gimdymo namų prievarta evakuoti į Rusiją

Mariupolio valdžia trečiadienį pasmerkė prievartinį žmonių evakavimą į Rusiją iš gimdymo namų šiame apsiaustame mieste, kur rusų pajėgos kovo 9 dieną subombardavo kitus gimdymo namus.

„Daugiau kaip 70 žmonių – moterys ir medicinos personalas – buvo jėga išgabenti okupantų iš 2-ųjų gimdymo namų Kairiojo kranto rajone“, – nurodė merija platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Pasak merijos, daugiau kaip 20 tūkst. šio pietrytinio Ukrainos miesto gyventojų „prieš jų valią“ buvo išvežti į Rusiją. Ten buvo konfiskuoti šių žmonių dokumentai ir jie buvo perkelti į Rusijos gilumoje esančius miestus.

Patikrinti šios informacijos neįmanoma, nes Mariupolis nuo vasario galo yra apsiaustas rusų pajėgų ir intensyviai bombarduojamas, o ryšiai beveik visiškai neveikia.

Kovo 9 dieną rusų pajėgos subombardavo kitus gimdymo namus Mariupolyje. Ta ataka, per kurią žuvo mažiausiai trys žmonės, įskaitant vaiką, sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo.

Rusijos pareigūnai neigė atsakomybę už smūgį Mariupolio gimdymo namams ir tvirtino, kad šia ligonine naudojosi „neonacių“ ukrainiečių karinis batalionas, o visas jos personalas ir pacientės buvo seniai iškraustyti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį Rusjos pajėgų vykdomą Mariupolio apsiaustį pavadino nusikaltimu žmoniškumui.

Kremlius atmetė  Prancūzijos, Turkijos ir Graikijos pasiūlymą organizuoti humanitarinės pagalbos misiją į šį miestą, tvirtindamas, kad pirmiausia ukrainiečių kariai turi sudėti ginklus.

Manoma, kad rusų pajėgų apgultame ir įnirtingai apšaudomame Mariupolyje be maisto, vandens ir elektros yra įstrigę apie 160 tūkst. civilių.

Iš miesto ištrūkę civiliai naujienų agentūrai AFP sakė kelias savaites gyvenę namų rūsiuose įrengtose slėptuvėse.

Pasak ukrainiečių pareigūnų, nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Mariupolyje jau žuvo mažiausiai 5 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: Mariupolisgimdymo namaievakuacija į Rusijąkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių