Maskvos primestas pareigūnas: Zaporižios srityje smarkiai suintensyvėjo kovos

  • Teksto dydis:

Maskvos paskirtas aukšto rango pareigūnas penktadienį pareiškė, kad pietinėje Ukrainos Zaporižios srityje, kur fronto padėtis kelis pastaruosius mėnesius iš esmės nesikeitė, smarkiai suintensyvėjo kovos.

„Zaporižios kryptimi smarkiai išaugo karinių veiksmų intensyvumas“, – platformoje „Telegram“ pranešė Maskvos primestas Zaporižios srities vadovas Vladimiras Rogovas.

Ir V. Rogovas, ir Rusijos kariuomenė tvirtina, kad Maskvos pajėgos užėmė Lobkovės kaimą, esantį už maždaug 50 km į pietus nuo Ukrainos kontroliuojamo Zaporižios miesto. 

„Lobkovė yra mūsų“, – paskelbė V. Rogovas.

Jis pridūrė, kad Rusijos kariai iš „tankų, minosvaidžių ir artilerijos pabūklų“ apšaudė Ukrainos pajėgas dešimtyje srities kaimų. 

Ukrainos kariuomenė penktadienį pranešė, kad buvo apšaudyta „daugiau nei 20 kaimų“.

Dieną anksčiau V. Rogovas paskelbė apie „vietos puolimą“ Zaporižios srityje šalia Orichivo miesto Ukrainos pietuose. 

Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS jis penktadienį sakė, kad į pietryčius nuo srities administracinio centro esantis miestas „dar nėra šturmuojamas“, tačiau susirėmimai jau pasiekė jo apylinkes. 

„Buvo užimtos kalvos, kurios nulemia ugnies valdymą virš Orichivo ir kitų gyvenviečių“, – pridūrė V. Rogovas. 

Padėtis Ukrainos pietuose esančiame fronte pastaruoju metu buvo gerokai ramesnė nei rytuose, o lapkritį Maskvos pajėgos pasitraukė iš pietinio Chersono miesto.

Rusija penktadienį taip pat pranešė užėmusi kaimą į pietus nuo rytinio Bachmuto miesto, kuris yra tapęs Kyjivo ir Maskvos pajėgų mūšių epicentru.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad prorusiškos separatistų pajėgos, remiamos artilerijos ir aviacijos, užėmė Kliščijivkos kaimą rytinėje Donecko srityje.

Kliščijivka, kurioje prieš Maskvos invaziją į Ukrainą gyveno apie 500 žmonių, yra į pietvakarius nuo Bachmuto, o tai leidžia daryti prielaidą, kad Rusijos pajėgos bando apsupti šį miestą. 

Šiuo metu Rusijos pagrindinis tikslas yra užimti Donecko sritį.

Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministerija ir samdinių grupuotė „Wagner“ pareiškė, kad perėmė netoli Bachmuto esančio Soledaro miestelio kontrolę – tai buvo pirmasis Maskvos pareiškimas apie pergalę po kelis mėnesius trukusių nesėkmių karo lauke.

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiose Ukrainos srityse – Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje Vladimiras Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Kremlius pažadėjo panaudoti visas turimas priemones, kad išstumtų Ukrainos pajėgas iš šių sričių. 

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Ukraina teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių