Mariupolio gynėjų žmonos ragina evakuoti ne tik civilius, bet ir karius

Dvi ukrainietės, kurių vyrai gina Rusijos pajėgų apsuptą metalurgijos įmonę pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, ragino evakuoti iš to komplekso ne vien civilius, bet ir karius, nes bijo, kad jie žus arba bus kankinami, jeigu bus palikti ir sučiupti priešo.

„Karių gyvybės taip pat svarbios. Negalime kalbėti vien apie civilius, – sakė Julija Fedusiuk, kurios vyras Arsenijus Fedosiukas yra Mariupolį ginančio pulko „Azov“ narys. – Tikime, kad taip pat galėsime išgelbėti karius – ne vien žuvusius, ne vien sužeistuosius, o visus“.

Kartu su Kateryna Prokopenko, kurios vyras Denys Prokopenko yra „Azov“ vadas, J. Fedusiuk penktadienį Romoje paskelbė kreipimąsi, ragindamos sutelkti tarptautines pastangas evakuoti žmonėms iš įmonės „Azovstal“ – paskutinės ukrainiečių pasipriešinimo tvirtovės strategiškai svarbiame ir dabar smarkiai subombarduotame Mariupolio mieste.

Manoma, kad apie 2 tūkst. ukrainiečių karių ir maždaug tūkstantis civilių yra didžiuliame pramonės komplekse, kuriame esama požeminių bunkerių, pajėgių atlaikyti aviacijos smūgius. Vis dėlto negaunant jokio aprūpinimo iš išorės sąlygos ten nuolat blogėja, baigiasi maisto, vandens ir vaistų atsargos. Be to, pastarosiomis dienomis Rusija „Azovstal“ kompleksą intensyviai bombardavo, naudodama galingas bombas bunkeriams sprogdinti ir kitokius ginklus.

Jungtinės Tautos nurodė, kad jų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per šią savaitę Maskvoje įvykusį susitikimą susitarė dėl galimybių evakuoti žmonės iš „Azovstal“, dalyvaujant JT ir Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui. Vis dėlto šios diskusijos buvo susijusios tik su civiliais, o ne kariais.

27 metų K. Prokopenko, kalbėdama angliškai, ragino surengti misiją, panašią į Diunkerko evakuaciją, turėdama galvoje Antrojo pasaulinio karo operaciją, per kurią į Angliją per Lamanšo sąsiaurį buvo išplukdyti tūkstančiai Britanijos ir sąjungininkų karių, apsuptų Prancūzijos šiaurėje Vokietijos pajėgų.

„Galime atlikti šią eksfiltracijos operaciją... kuri išgelbėtų mūsų karius, civilius, vaikus, – kalbėjo ji. – Turime tai padaryti dabar pat, nes žmonės miršta kiekvieną valandą, kiekvieną akimirką.“

Moterys sakė, kad 600 karių yra sužeisti, kai kuriems išsivysčiusi gangrena. Jos pateikė sukrečiančių vaizdo įrašų ir nuotraukų, atsiųstų jų vyrų. Šioje medžiagoje matyti vyrai amputuotomis galūnėmis, patyrę šautinių žaizdų ir kitokių sužalojimų. Karių žmonos pasakojo, kad ten esantys žmonės turi tenkinti koše, pasenusiu sūriu ir duonos likučiais.

Pulka „Azov“ yra suformuotas iš bataliono „Azov“, įkurto kraštutinių dešiniųjų aktyvistų 2014 metais, kai Ukrainos rytuose prasidėjo ginkluotas konfliktas tarp Kyjivo vyriausybės ir Maskvos remiamų separatistų. Šis ukrainiečių dalinys anksčiau yra sulaukęs kritikos dėl savo taktikos ir kai kurių savo narių ekstremistinių pažiūrų.

J. Fedusiuk sakaė, kad kartu su K. Prokopenko prašė Europos, Jungtinių Valstijų ir tarptautinių organizacijų padėti rasti diplomatinį sprendinį „Azovstal“ krizei.

Ji sakė, kad ten esantys kariai niekada nesileis paimami į nelaisvę Rusijos pajėgų.

„Nežinome ne vieno „Azov“ kario, kuris nuo 2014-ųjų būtų sugrįžęs gyvas iš Rusijos karių [nelaisvės]. Taigi, jie bus kankinami ir žudomi, – pabrėžė J. Fedusiuk said. – Tiksliai tai žinome, taigi, jiems tai nėra išeitis“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMariupolisevakuacijaciviliaikariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių