A. Lukašenka po gamyklų darbuotojų šūksnių „Išeik“: galite dar parėkti

Pirmadienį Minsko ratinių vilkikų gamykloje (MZKT) prieš streikuojančių darbininkų minią stojęs Aleksandras Lukašenka sulaukė nepatogių klausimų. Vienas iš jų, – kodėl rinkimų eigos nebuvo leista stebėti nepriklausomiems stebėtojams. Tačiau rugpjūčio 9 dieną perrinktas šalies prezidentas rėžė, jog viskas vyko teisėtai, skelbiama portale tut.by.

Darbuotojai piktindamiesi šaukė: „Atsakykite, kaip jūs sugebėjote suklastoti 80 proc. balsų? Rugpjūčio 9 dieną aikštėje buvo 700-800 žmonių. Tai buvo žmonės, kurie ėjo balsuoti. 40 proc. rinkėjų balsavo iš anksto?“.

A. Lukašenka į pastarąjį klausimą atsakė klausimu: „Ar turite faktų? Minske anksčiau nei numatyta balsavo 35 proc.“, – atkirto jis.

„O kiek gyventojų Minske? Daugiau nei milijonas, tiesa? Balsavo 350 tūkstančių, o ar suvokiate, kokia minia žmonių nėjo balsuoti?“, – plūdo MZKT darbuotojai, ragindami pakelti rankas tuos, kurie balsavo už Baltarusijos opozicijos kandidatę šalies prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskają.

Matydamas kovingai nusiteikusią minią A. Lukašenka streikuojantiems bandė aiškinti, kad gatvėje sprendimai, susiję su valdžios klausimais, negali būti priimti, esą geriausia būtų visiems sėsti prie apskrito stalo, pridurdamas, kad Konstituciją įmanoma pakeisti ir tai užtruktų maždaug dvejus metus.

„Jūs maždaug dvejus metus periodiškai minite Konstituciją. Bet dauguma žmonių išvis nežino, kad ten kažkas keičiasi“, – rėžė kita MZKT darbuotoja.

Nemaloniais klausimais apipiltas Baltarusijos vadovas pasisakė ir apie Okrestino gatvėje esančiame izoliatoriuje sumuštus sulaikytuosius. „30 proc. sulaikytų asmenų buvo apsvaigę nuo narkotikų ir alkoholio“, – tvirtino A. Lukašenka.

Protestus Baltarusijoje išprovokavo užsienis

A. Lukašenka pareiškė, kad padėties šalyje paaštrėjimas išprovokuotas iš užsienio.

„Matome, kad žleginama vikšrais. Aš juk matau. Ir pasirinko tinkamą momentą. Jie šiandien paprasčiausiai išprovokavo tokią padėtį, kad mes atitrauktume savo kariuomenę vidaus veiksmams“, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo A. Lukašenką.

Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.

„Kas šiandien gali garantuoti, kad tos jėgos, kurios įtraukiamos iš išorės, mums yra abejingos? Juk ne, mes su [Rusijos prezidentu Vladimiru] Putinu laikomės tos pačios nuomonės, kad viskas ten – visa ta betvarkė – ne šiaip sau“, – pridūrė jis.

Anksčiau A. Lukašenka streikuojantiems Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT) darbininkams pareiškė, kad tie, kas nenori dirbti, gali trauktis.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“, – sakė jis.

„Jūs – ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur jūs veržiatės – kiti įstatymai. Kad tik paskui nebūtų apmaudu“, – kalbėjo jis.

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A. Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Prabilo apie dalinimąsi valdžia ir norą keisti Konstituciją

A. Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad valdžios įgaliojimai gali būti perskirstyti tik keičiant konstituciją, o ne gatvės protestais.

„Šiuo metu dirbama prie šalies konstitucijos pataisų variantų, numatančių valdžios įgaliojimų perskirstymą. Negalima šios konstitucijos atiduoti neaišku kam, nes ištiks nelaimė“, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo A. Lukašenkos pasisakymą per susitikimą su MZKT darbininkais.

A. Lukašenka pripažino, kad šaliai reikalinga nauja konstitucija ir kad ruošiamos naujos pagrindinio įstatymo versijos.

„Man pasiūlė du variantus. Aš juos atmečiau, nes jie mažai kuo skiriasi nuo šios [konstitucijos]. Dirbama prie trečio varianto. Ateikit, sėskitės – ir dirbkime prie konstitucijos. Teikiame referendumui, priimam konstituciją – ir aš jums savo įgaliojimus pagal konstituciją perduosiu. Tačiau ne spaudimu ir ne per gatves“, – kalbėjo jis.

Nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos valstybės vadovo pareigas nuo 1994 metų einantis A. Lukašenka, kaip rodo oficialiai paskelbti rezultatai, laimėjo didele persvara prieš kitus kandidatus, Baltarusiją krečia didžiuliai opozicijos šalininkų, laikančių šiuos rinkimus suklastotais, protestai.

A. Lukašenka taip pat pareiškė nemanantis, kad jo valdžia šalyje „krito“.

„Jie [opozicija] apnuodijo žmones per socialinius tinklus. Ir kai kuriems susidarė nuomonė: viskas – valdžios nėra, valdžia krito. Valdžia niekada nekrinta. Jūs mane pažįstate“, – jis sakė MZKT darbininkams.

„Na, o mes su jais išsiaiškinsim. Tiesiog reikia pakentėti“, – pareiškė jis.

A. Lukašenka taip pat pareiškė suprantąs, kad jis „ne šventasis“. „Žinote mano griežtumą. Žinote, jog jeigu nebūtų griežtumo, nebūtų ir šalies. Tikrai žinote, kad jūsų vaikų nenuskriausiu ir šalies niekam neatiduosiu. Tai – svarbiausia“, – tikino jis.

„Aš – ne amžinas. Bet jeigu pražudysite pirmąjį prezidentą – pražudysite, kaip ir kaimyninėse šalyse, visa kita. Baltarusiai neturėtų to daryti“, – pareiškė autoritarinis lyderis.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, trąšų įmonę „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, Navapolocko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbo Veteranas

Darbo Veteranas portretas
Aprusintoje ir tautiškai nususintoje tautoje užgimė pilietinė sąmonė . Pas mus tai buvo prieš 32 metus . Aplenkėm . Štai kodėl jie atvažinėja laisvoj Lietuvoj uždarbiaut. Rytų slavai dirbs mums kaip tarnai , kaip turkai vokiečiams .

Anonimas

Anonimas portretas
greit ten is rusijos ir es arabai sugrobs gamyklas,elektrines ir isparduos vakarams ant metalo lauzo

idomu

idomu portretas
> Nesuprantu, kas tie leituviai ir kodėl Europos Sąjunga rašote iš mažosios raidės bei su gausybe gramatinių klaidų ? Tyčiojatės iš lietuvių kalbos ir tautos?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių