A. Lukašenka apkaltino Rusiją ir Lenkiją kišimusi į Baltarusijos rinkimų procesą

Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį apkaltino Rusiją ir Lenkiją, kad jos kišasi į šalies vidaus reikalus ir artėjančius prezidento rinkimus.

Tačiau Kremlius suskubo atmesti šiuos kaltinimus.

„Jie [valdžios oponentai] mus bado pirštais už kažkokį nesąžiningumą, o kaip elgiasi jie patys? Aišku, kad už jų stovi lėlininkai. Jų esama ir vienoje, ir kitoje pusėje. Ir Lenkijoje gyvena, ir iš Rusijos primeta, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo A. Lukašenkos žodžius.

Baltarusijos lyderis pridūrė, kad artimiausiu metu šią temą aptars su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Mes tai su prezidentu Putinu aptarsime susitikę artimiausiu metu, bet ši padėtis – labai sudėtinga. Naudojamos moderniausios klaidinančios technologijos; vykdomas kišimasis iš užsienio į mūsų rinkimus, vidaus reikalus“, – A. Lukašenka kalbėjo per vieną pasitarimą.

„Tačiau nesame branduolinė galybė. Negalim paimti branduolinės kovinės galvutės ir šaukti arba kalbėti apie hipergarsinį ginklą, kad mes jums atsilyginsim. Esame paprasta Vidurio Europos šalis – taiki, susitelkusi į ramų gyvenimą. Ir kam nors dėl to grasinti paprasčiausiai negalime“, – pridūrė jis.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas savo ruožtu ketvirtadienį sakė, kad Rusija niekada nesikišo į Baltarusijos rinkimų procesą ir neketina to daryti.

„Galima vienareikšmiškai atsakyti, kad Rusijos Federacija niekada nesikišdavo, nesikiša ir neketina kištis į kieno nors rinkimų procesus, juolab vykstančius pas mūsų sąjungininkę Baltarusiją, – pareiškė D. Peskovas.

Autoritarinis lyderis A. Lukašenka šiuo metu siekia užsitikrinti šeštąją kadenciją valstybės vadovo poste per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus.

Pastarosiomis savaitėmis daug jo kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

A. Lukašenkos pagrindiniu varžovu per šiuos rinkimus laikomas Viktoras Babaryka šį mėnesį buvo areštuotas įtariant finansiniams nusikaltimais, o kitą dieną prezidentas paskelbė, kad jo vyriausybė sužlugdė užsienio jėgų planą sukurstyti Baltarusijoje liaudies sukilimą.

Minsko valdžia tvirtina, kad V. Babaryka yra susimokęs su „lėlininkais“ Maskvoje.

„Gryna propaganda“

A. Lukašenka ketvirtadienį kaltino Rusiją ir Lenkiją internetu skleidžiant melagingas naujienas, kuriomis siekiama  prieš rinkimus diskredituoti šalies valdžią.

Tuo metu opozicinio Baltarusijos liaudies fronto (BNF) lyderis Aleksejus Janukevyčius sakė, kad kaltinimai dėl užsienio kišimosi yra „gryna propaganda, siekiant diskredituoti opoziciją“ ir vykdoma Kremliaus stiliumi.

„Jeigu Rusija iš tikrųjų mėgina kištis, kodėl kovojama ne su Rusija, o su Baltarusijos visuomene?“ – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Artėjant balsavimui opozicija Baltarusijoje labai suaktyvėjo, o A. Lukašenka lieka ištikimas sovietiniam rinkimų kampanijų stiliui.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Opozicinės Jungtinės piliečių partijos vadovas Nikolajus Kozlovas sakė, kad Rusija anksčiau kišdavosi į Baltarusijos rinkimus, bet „visada – A. Lukašenkos pusėje“.

„Sunku pasakyti, kokia Rusijos pozicija yra dabar, – AFP sakė jis. – Aišku, kad žmonės pasiruošę balsuoti už bet ką, tik ne Lukašenką.“

A. Lukašenka šią savaitę lankėsi Maskvoje ir dalyvavo didžiuliame parade Raudonojoje aikštėje Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją 75-ųjų pergalių proga.

Rusiją ir Baltarusiją sieja seni ir glaudūs prekybos ir karinio bendradarbiavimo ryšiai, bet Kremlius pastaruoju metu ragino dar labiau gilinti integraciją, o A. Lukašenka priešinosi siūlymams abi valstybes suvienyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvys

Arvys portretas
Nieko tas tavo batka nededa, nes ten nieko neturi. Šiuo metu kaip niekada yra isibaimimes, kad prapils rinkimus ir reiks sėsti į kaliuze.

gerai

gerai portretas
kad linke neikis o savo trigrasio o tai butu euroskandalas o batka ne durnas zino ka daro ir deda skersa ant visu jav bei europrovokaciju kurios nepygios?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių