Londono užpuolikas – žudiku tapęs plevėsa

  • Teksto dydis:

Šią savaitę teroristinį išpuolį prie Didžiosios Britanijos parlamento surengęs Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas) buvo į islamą atsivertęs asmuo, praeityje jau žinomas dėl smurto ir pažįstamas saugumo pareigūnams, tačiau - tik kaip „periferinė“ figūra.

Policija pranešė, kad iki trečiadienio išpuolio Vestminsteryje, per kurį žuvo keturi žmonės, nebuvo vykdoma jokių tyrimų dėl šio 52-ejų metų vyro, kuris anksčiau vadinosi Adrianu Elmsu ir Adrianu Russellu Ajao (Adrianu Raselu Adžao).

Pareigūnų manymu, jis veikė vienas, tačiau išpuolį pavadino „įkvėptu islamistų“, o grupuotė „Islamo valstybė“ paskelbė, kad jis buvo vienas jos „kovotojų“.

Kh.Massoodas gimė 1964 m. Kalėdų dieną vienišai motinai, kuri jo vaikystėje ištekėjo ir jį bei jo įbrolius užaugino viduriniosios klasės gyvenamame rajone Kente pietryčių Anglijoje, teigiama žiniasklaidos pranešimuose.

Buvę mokyklos draugai pasakoja, kad Kh.Masoodas buvo populiarus moksleivis, kuriam sekėsi ir mokslai, ir sportas, bei jį apibūdina kaip nerūpestingą jaunuolį.

Į policijos nemalonę jis pirmąkart pateko 1983 metais ir buvo nuteistas už turto sugadinimą, o per kitus 20 metų buvo nuteistas už užpuolimus ir ginklų laikymą.

Senas mokyklos draugas Markas Ashdownas (Markas Ešdaunas) jį apibūdino kaip plevėsą, su kuriuo lankydavosi vakarėliuose, išgėrinėdavo, vartojo narkotikus ir vaikėsi merginas.

Tačiau M.Ashdownas tvirtino, kad jis pasikeitė po muštynių kaimo bare Sasekse pietinėje Anglijos dalyje. Po to incidento Kh.Masoodas 2000 metais buvo nuteistas kalėti už tai, kad supjaustė vyrui veidą.

„Išėjęs į laisvę, jis man pranešė, kad kalėjime tapo musulmonu, ir aš pamaniau, kad jis juokauja“, - dienraščiui „The Sun“ pasakojo M.Ashdownas.

„Tuomet pastebėjau, kad jis tapo ramesnis ir kur kas rimtesnis. Keletui mėnesių jį įdarbinau kaip grynaisiais apmokamą darbininką“, - teigė jis.

Kitas muštynes bare matęs vyriškis, Lee Lawrence'as (Li Lorencas), minėtam bulvariniam dienraščiui pasakojo, kad Kh.Masoodas jam sakė: „Tiesiog trokštu kraujo. Svajoju ką nors užmušti“.

Netrukus jis vėl pateko į bėdą. Policijos teigimu, praėjusį kartą jis buvo nuteistas 2003 metais, už peilio nešiojimą ir, žiniasklaidos teigimu, dar vieną žiaurų vyro užpuolimą.

Sąsajos su Saudo Arabija

Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) teigimu, šalies vidaus žvalgybos tarnyba MI5 kartą vykdė tyrimą dėl Kh.Masoodo, dėl „susirūpinimo smurtiniu ekstremizmu“, tačiau jis nebuvo dabartinio „žvalgybos paveikslo“ dalis.

Kh.Masoodas kaip anglų kalbos mokytojas lankėsi Saudo Arabijoje – ten praleido po metus nuo 2005-ųjų lapkričio ir nuo 2008-ųjų balandžio, be to, 2015 metais buvo grįžęs ten dalyvauti hadže.

Tačiau Saudo Arabijos ambasados Londone paskelbtame pranešime teigiama: „Per Saudo Arabijoje praleistą laiką Khalidas Masoodas nepasirodė saugumo tarnybų akiratyje ir Saudo Arabijos karalystėje teistas nebuvo.“

Grupuotė „Islamo valstybė“ pranešė, kad išpuolį Londone įvykdė vienas jos „kovotojų“, po jos raginimo atakuoti šalis, kovojančias su džihadistais Irake ir Sirijoje.

Policija pranešė siekianti nustatyti, ar Kh.Masoodą įkvėpė teroristų propaganda ar „kiti asmenys jį drąsino, rėmė ar nukreipė“.

Juokėsi ir juokavo

Pasak žiniasklaidos pranešimų, Kh.Masoodas gyveno keliose vietovėse Pietų Anglijoje, su pirmąja žmona susilaukė dviejų dukterų, o vėliau trumpam vedė musulmonę.

Manoma, kad išpuolio metu jis gyveno vidurio Anglijos mieste Birmingame su kita partnere ir vienu ar daugiau mažų vaikų.

Išpuolio išvakarėse Kh.Masoodas apsistojo viešbutyje Braitone pietinėje Anglijos pakrantėje, kur viešbučio darbuotojams tvirtino atvykęs lankyti draugų.

Iš bendrovės „Enterprise in Solihull“ padalinio Birmingame jis buvo išsinuomojęs automobilį, kuriuo vėliau rėžėsi į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto. Tai patvirtino pati bendrovė.

Viešbučio „Preston Park Hotel“ Braitone vadybininkas Sabeuras Toumi (Saberas Tumis) televizijai „Sky News“ sakė, kad policija jam pateikė nuotrauką Kh.Masoodo tapatybei nustatyti.

Užpuolikas, kuris viešbutyje buvo apsistojęs ir praeitos savaitės penktadienį, buvo „labai draugiškas, juokėsi ir juokavo“, be to, pasakojo apie savo šeimą Birmingame, sakė vadybininkas. „Tai mane labai sukrėtė, nes šiais laikais negali žinoti, kas yra blogieji, o kas – gerieji. Jis buvo kaip eilinis į mūsų viešbutį atvykęs svečias“.

„Jis buvo malonus vyrukas. Matydavau jį dirbantį sode“, - dienraščiui „Birmingham Mail“ pasakojo buvusi kaimynė Iwona Romek (Ivona Romek).

I.Romek sakė, kad šeima Kalėdų laikotarpiu neatsisveikinusi staiga išsikraustė iš savo namo vakariniame Birmingamo rajone Vinson Grine.

Pranešama, kad vėliau Kh.Masoodas galbūt gyveno bute greta persiško maisto restorano ir picerijos Birmingamo Edžbastono rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių