Lenkų pareigūnai: mirusios nėščios moters teisės buvo pažeistos

  • Teksto dydis:

Lenkijos sveikatos priežiūros pareigūnai pirmadienį pareiškė, kad praėjusį mėnesį nuo sepsio penktą nėštumo mėnesį mirusios moters atveju buvo pažeistos pacientų teisės.

Šis atvejis sulaukė daug dėmesio po to, kai Lenkijoje buvo sugriežtintas ir taip griežtas abortų įstatymas.

Lenkijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis (Adamas Nedzelskis) taip pat pabrėžė, kad kiekviena nėščia moteris, kurios gyvybei ar sveikatai gresia pavojus, turi teisę į abortą.

Jis paskelbė, kad skiria grupę, kuri išnagrinės šalies gaires dėl nėštumo nutraukimo, ir teigė, kad į jos sudėtį bus įtraukta ir moterų.

„Lenkijoje kiekviena moteris, iškilus grėsmei sveikatai ar gyvybei, turi teisę nutraukti nėštumą“, – sakė A. Niedzielskis.

33 metų Dorota Lalik mirė gegužės 24 dieną Jono Pauliaus II ligoninėje Naujojo Targo mieste, esančiame konservatyviame pietų Lenkijos regione. Ji atvyko į ligoninę po to, kai jai nubėgo vandenys, ir jai buvo liepta gulėti pakėlus kojas. Po trijų dienų ji mirė nuo sepsio.

Pacientų teisių ombudsmenas Bartlomiejus Chmielowiecas (Bartlomiejus Chmelovecas) teigė, kad ligoninė pažeidė pacientės teises.

D. Lalik šeimos advokatė Jolanta Budzowska (Jolanta Budzovska) pirmadienį transliuotojui TVN24 teigė, kad moteriai nebuvo pasakyta, jog jos galimybės išsaugoti nėštumą yra minimalios, ir kad nenutraukdama nėštumo ji rizikavo savo gyvybe. Ji tvirtino, kad tai buvo netinkamos medicininės praktikos atvejis.

Tai įvyko po to, kai prieš daugiau nei dvejus metus Lenkijoje buvo žengtas prieštaringas žingsnis sugriežtinti ir taip griežtą abortų įstatymą. Dėl to šalyje kilo masiniai protestai.

2020 metais Konstitucinis teismas nusprendė, kad moterys nebegali nutraukti nėštumo sunkių vaisiaus apsigimimų, įskaitant Dauno sindromą, atvejais.

Pagal galiojančius įstatymus moterys vis dar turi teisę į abortą tais atvejais, kai kyla pavojus jų gyvybei ar sveikatai. Tačiau moterų teisių gynėjai įspėja, kad gydytojai rizikuoja moterų gyvybe, nes dėl ideologinių priežasčių arba baimindamiesi teisinių pasekmių pirmenybę teikia nėštumo išsaugojimui, o ne pačioms nėščiosioms.

Dėl tokių atvejų visoje Lenkijoje buvo surengti protestai, o trečiadienio vakarą planuojama surengti dar vieną Varšuvoje.

Konservatyvios grupės, pasisakančios prieš abortus, kaltina moterų teisių gynėjus, kad jie naudojasi tokiais atvejais kaip D. Lalik, siekdami politinės naudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių