Kyjivas: Zaporižios atominė elektrinė per smūgius buvo smarkiai apgadinta

Dalis pietryčių Ukrainoje esančios Zaporižios atominės elektrinės statinių buvo „smarkiai apgadinti“ karinių smūgių, dėl kurių teko išjungti vieną reaktorių, šeštadienį pranešė jėgainės operatorė.

Penktadienį smūgiai pietų Ukrainoje esančiai elektrinei, kuri yra didžiausia Europoje atominė jėgainė, smarkiai apgadino stotį, kurioje laikomas azotas ir deguonis, taip pat „pagalbinį pastatą“, per platformą „Telegram“ parašė valstybinė agentūra „Enerhoatom“.

Dėl šių smūgių Kyjivas ir Maskva kaltino vienas kitą.

Smūgiai apgadino svarbų elektros kabelį, todėl išsijungė vienas iš reaktorių. „Išlieka pavojus, kad nutekės vandenilio ir radioaktyvių medžiagų; gaisro pavojus irgi didelis“, – sakoma „Enerhoatom“ pranešime.

Apšaudymas „sukėlė didelį pavojų elektrinės saugiam darbui“, pabrėžė agentūra.

Prie Dnipro upės Ukrainos pietryčiuose esančią Zaporižios atominę elektrinę rusai kontroliuoja nuo pirmųjų karo savaičių, nors ją vis dar eksploatuoja darbuotojai ukrainiečiai. Kyjivas kaltina Maskvos pajėgas laikant jėgainės komplekse sunkiąją ginkluotę.

Maskva savo ruožtu kaltino ukrainiečių pajėgas apšaudžius elektrinę.

Europos Sąjunga šeštadienį dėl apšaudymo pasmerkė Rusiją.

„ES smerkia Rusijos karinius veiksmus aplink #Zaporičios atominę elektrinę“, – per „Twitter“ parašė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Tai sunkus ir neatsakingas branduolinės saugos taisyklių pažeidimas ir dar vienas pavyzdys, kaip Rusija nepaiso tarptautinių normų“, – pridūrė jis.

J. Borrellis teigė, kad Tarptautinė atominės energijos agentūrai (TATENA) turi būti suteikta prieiga prie jėgainės.

TATENA jau kelias savaites bando nusiųsti į elektrinę savo misiją, bet Ukraina kol kas atmeta šias pastangas ir sako, kad tokiu būdu tarptautinės bendrijos akyse būtų pripažinta Rusijos okupacija.

Anot Kyjivo, Rusijos branduolinės energetikos agentūros „Rosatom“ darbuotojai prieš pat atakas išvyko iš jėgainės, bet ukrainiečiai darbuotojai pasiliko, o kompleksas tebegamina elektrą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Rusija privalo būti patraukta atsakomybėn už smūgius Zaporižios elektrinei, kuriuos jis prilygino „teroro aktui“.

„Šiandien okupantai sukūrė dar vieną nepaprastai rizikingą padėtį visai Europai – apšaudė Zaporižios atominę elektrinę, beje, dukart per dieną... Bet kokie šio objekto apšaudymai – atviras, įžūlus nusikaltimas, teroro aktas“, – kasdieniame vaizdo pranešime sakė V. Zelenskis.

„Ir tai ne vien dar vienas argumentas, kad Rusija turi būti pripažinta terorizmą remiančia valstybe. Tai argumentas, kad būtų įvestos griežtos sankcijos visai Rusijos atominei pramonei – nuo „Rosatom“ iki visų susijusių bendrovių ir asmenų“, – tęsė Ukrainos lyderis.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „pataikymo į veikiantį reaktorių galimos pasekmės prilygtų atominės bombos panaudojimui“.

Anksčiau šią savaitę TATENA sakė, kad Zaporižios jėgainėje susidariusi „nestabili“ padėtis.

„Visi saugos principai buvo vienaip ar kitaip pažeisti“, – sakė agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių