Kremlius: derybos dėl branduolinių ginklų kontrolės priklauso nuo JAV geros valios

Kremlius antradienį pareiškė esąs pasirengęs deryboms su Jungtinėmis Valstijomis dėl branduolinių ginklų kontrolės, nepaisant įtemptos Maskvos ir Vašingtono priešpriešos dėl Rusijos karo prieš Ukrainą.

Komentuodamas JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pareiškimą, kad Vašingtonas yra pasirengęs deryboms dėl naujo ginklų kontrolės susitarimo, kuris pakeistų 2026 metais baigsiančią galioti naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad tokių derybų reikėjo jau seniai.  

Likus kelioms dienoms iki naujosios START galiojimo pabaigos pernai vasarį Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė ją pratęsti dar penkeriems metams.

2010 metais tuometinių JAV ir Rusijos vadovų Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Dmitrijaus Medvedevo pasirašyta naujoji START numato, kad abi valstybės gali turėti ne daugiau kaip po 1 550 panaudoti parengtų branduolinių kovinių galvučių ir ne daugiau kaip po 700 panaudoti parengtų tarpžemyninių balistinių raketų ir strateginių bombonešių.

Iki Rusijos invazijos į Ukrainą Maskva ir Vašingtonas dar nebuvo pradėję diskusijų dėl naujo ginklų kontrolės susitarimo, kuris galėtų pakeisti naująją START.

Nors J. Bidenas savo pirmadienio pareiškime nurodė, kad jo administracija yra pasirengusi „sparčiai derėtis dėl naujo ginklų kontrolės susitarimo, kuris pakeistų naująją START, kai ši 2026 metais baigs galioti“, prezidentas pabrėžė, kad „brutali ir neišprovokuota Rusijos agresija prieš Ukrainą sugriovė taiką Europoje ir yra išpuolis prieš pagrindinius tarptautinės tvarkos principus“.

„Šiomis aplinkybėmis Rusija turėtų parodyti, kad yra pasirengusi atnaujinti darbą dėl branduolinių ginklų kontrolės su Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė jis.

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti šį J. Bideno pareiškimą, D. Peskovas sakė, kad „Maskva ne kartą kalbėjo apie būtinybę kuo greičiau pradėti tokias derybas, nes laiko liko nedaug“. 

„Jei sutartis baigs galioti ir nebus pakeista tvirtu susitarimu, tai turės neigiamos įtakos pasaulio saugumui ir stabilumui, visų pirma ginklų kontrolės srityje, – pažymėjo D. Peskovas. – Raginome kuo greičiau pradėti derybas, tačiau iki šiol būtent JAV nerodė jokio susidomėjimo realiais kontaktais šiuo klausimu.“

Jis pabrėžė, kad derybos dėl naujo ginklų kontrolės pakto gali vykti tik „remiantis abipuse pagarba ir atsižvelgiant į abiejų pusių interesus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių