Kolorado mokykloje – šaudynės: žuvo moksleivis, dar aštuoni sužeisti

  • Teksto dydis:

Vienoje Kolorado valstijos mokykloje du moksleiviai antradienį nušovė kitą mokinį, o dar aštuonis sužeidė.

Vos prieš kelias savaites gretima bendruomenė minėjo šaudynių taip pat netoliese esančioje Kolumbaino mokykloje 20-ąsias metines.

Daglaso apygardos šerifo įstaigos pareigūnai sakė, kad 18-metis Devonas Ericksonas (Devonas Eriksonas) ir vienas jaunesnis moksleivis antradienį po pietų atėjo Hailands Rančos STEM (gamtos mokslų, technologijos, inžinerijos ir matematikos) mokyklą ir pradėjo šaudyti į moksleivius dviejose klasėse. Mokykloje aidint šūviams mokiniai šaukdami bėgo koridoriais ar bandė slėptis.

Daglaso apygardos šerifo biuras nurodė, kad auka tapo 18-metis.

„Tuo metu niekas iš tikrųjų nežinojo, kas vyksta, todėl aš nežinojau, kad tai kulkos, – pasakojo septintokė Sophia Marks (Sofija Marks). – Tik mačiau žybsnius ir mes girdėjome poškėjimus.“

Po kelių minučių netoliese esančios nuovados pareigūnai įžengė į mokyklą ir po grumtynių areštavo du įtariamuosius. Abu jie lankė mokyklą, kurioje įvyko šaudynės. Kitų įtariamųjų nėra.

Šerifas Tony Spurlockas (Tonis Sperlokas) sakė, kad šaudynių įtariamieji anksčiau nebuvo patekę į teisėsaugos akiratį.

18-metis Joshas Duttonas (Džošas Datonas) naujienų agentūrai AP sakė, kad vidurinėse klasėse artimai draugavo su D. Ericksonu, bet nematė jo jau ketverius metus, nes jis išėjo mokytis kitur. Sekmadienį jis pastebėjo D. Ericksoną miesto traukinių stotelėje ir labai nustebo pamatęs, koks pasikeitęs jo draugas.

D. Ericksonas vilkėjo juodai, buvo su skrybėle ir akiniais nuo saulės, buvo gerokai lieknesnis ir neatrodė norintis kalbėti. „Jis pasakė, kad jam ką tik suėjo 18 metų ir jis turi šautuvų“, – pasakojo J. Duttonas.

Į žinutę, paliktą D. Ericksono namų telefono atsakiklyje, kol kas niekas neatsakė.

Šaudynės įvyko lygiai savaitė po incidento Šiaurės Karolinos universitete Šarlotėje, kai užpuolikas nušovė du ir sužeidė dar keturis studentus. Be to, prieš beveik tris savaites kaimyninis Litltonas minėjo 20-ąsias šaudynių Kolumbaino vidurinėje, kai žuvo 13 žmonių, metines.

Valstijos centrinėje dalyje esanti Hailands Rančo STEM mokykla apima klases nuo parengiamosios iki 12-osios ir turi apie 1 800 mokinių. Ji yra maždaug už 8 km nuo liūdnai pagarsėjusios Kolumbaino vidurinės mokyklos, tapusios vienų iš didžiausių šaudynių per Jungtinių Valstijų naujausią istoriją vieta.

Visos trys paminėtos bendruomenės yra į pietus nuo Denverio.

„Tragiška, kad ši ir aplinkinės bendruomenės pernelyg gerai žino šiuos siaubingus, neapykantos kupinus smurto aktus“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo Juddo Deere'o (Džudo Diro) pareiškime. Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) buvo informuotas apie naujausias šaudynes ir palaiko ryšį su valstijos bei vietos pareigūnais, nurodė J. Deere'as.

„Visas Koloradas užjaučia aukas ir jų šeimas“, – sakoma gubernatoriaus Jaredo Poliso (Džaredo Poliso) pareiškime.

Hailands Rančo mokykloje pasigirdus šūviams moksleiviai bėgo koridoriais šaukdami „Mokyklos šaulys!“ Kai kurie iš pradžių galvojo, kad tai koks nors pokštas ar pratybos.

15-metis Chrisas Elledge'as (Krisas Elidžas) sakė, kad jo mokytojas liepė klasei slėptis už treniruotėms skirtų svarmenų, kur visi mokiniai ir buvo iki atvyko policija.

„Jie įsiveržė į klasę, klausinėjo, ar klasėje yra įtariamųjų, ar mums viskas gerai, ir išlydėjo mus laukan priešais pastatą“, – pasakojo Ch. Elledge'as.

Pasklidus naujienoms apie šaudynes siaubingai sunerimę tėvai vaikų ieškojo mobiliaisiais telefonais. S. Marks motina Sara Marks sakė, kad į šią mokyklą taip pat eina du kiti jos vaikai.

„Kai nė nenumanai, kas vyksta, o vaikai rašo tau žinutes, kad slepiasi po suolu, o kulkos pataiko į jų langą,... jausmas siaubingas“, – sakė ji.

Trys ligoninės pranešė gydančios aštuonis per išpuolį sužeistus žmones, kurių du yra sunkios būklės. Dar mažiausiai keturi žmonės iki antradienio vakaro buvo išrašyti.

Fernando Montoya (Fernandas Montoja) televizijai KMGH sakė, kad jo 17-mečiam sūnui pataikė trys kulkos, bet jis turėtų visiškai pasveikti.

„Ačiū Dievui, jam viskas gerai, – sakė F. Montoya. – Nors buvo pašautas, jis laikosi gerai. Jis išeis savomis kojomis, tad esu patenkintas. Mums labai pasisekė.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai ar turime siekti amerikietiškos laisvės (nevaržomai šaudytis)?..

Laisve Taika Tvarka

Laisve Taika Tvarka portretas
Lietuvos mokykose netoli iki teroro butina suteikti teise saugos tarnyboms vykdyti mokyklu apsauga
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių