Klimato aktyvistai įsismarkauja: Paryžiuje užėmė prekybos centrą

Šimtai klimato aktyvistų šeštadienį užsibarikadavo viename Paryžiaus prekybos centre prieš aplinkosaugos judėjimo „Extinction Rebellion“ (XR) visame pasaulyje rengiamą protestų virtinę.

Aktyvistai, užėmę dalį Paryžiaus pietryčiuose esančio prekybos centro „Italie 2“, kur išbuvo iki sekmadienio paryčių, susirėmė su policininkais ir kai kuriais pirkėjais.

Jie virš restoranų ir parduotuvių vitrinų išskleidė plakatus su tokiais šūkiais kaip „Deginkime kapitalizmą, o ne benziną“.

Prekybos centrui šeštadienį vakare pamėginus užsidaryti, saugumo pajėgos liepė protestuotojams palikti jo teritoriją, naujienų agentūrai AFP pranešė aktyvistai.

Remiantis socialiniuose tinkluose išplitusiais vaizdais, policija vėliau pamėgino patekti į pastatą, bet protestuotojai užblokavo įėjimus stalais ir kėdėmis.

„Prisijungiau prie XR, kad paraginčiau sustabdyti šią beprotišką sistemą, kol ji visko nesunaikino“, – AFP sakė vardu Lucie (Liusi) prisistačiusi jauna moteris.

Demonstrantai galiausiai pareiškė, kad nusprendė palikti pastatą apie 4 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku.

Demonstracijoje Paryžiaus prekybos centre dalyvavo ir kiti aktyvistai, įskaitant dalį „geltonųjų liemenių“ bei kitų antivyriausybinių protestuotojų grupių narių.

Dar viena akcija šeštadienį buvo surengta Berlyne, kur aktyvistai įrengė stovyklą prie parlamento rūmų.

Negalite tikėtis, kad mes ar Greta padarysime tai dėl jūsų. Pažvelkite į savo vidų ir sukilkite.

XR protestuotojai planuoja nuo pirmadienio dvi savaites pilietiniu nepaklusnumu trikdyti gyvenimą 60-yje pasaulio miestų, kad atkreiptų dėmesį į gresiančią „aplinkos apokalipsę“.

„Pasaulio vyriausybėms: paskelbėme klimato ir ekologinę nepaprastąją padėtį. Jūs darėte nepakankamai. Visiems kitiems: sukilkite“, – sakoma judėjimo interneto svetainėje prieš numatomą „Tarptautinį sukilimą“.

Nesmurtiniai protestai planuojami daugiausia Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Australijoje, bet renginiai taip pat turi vykti Indijoje, Buenos Airėse, Keiptaune ir Velingtone.

„Ši apokalipsė nėra tolima. Žmonės visame pasaulyje kenčia ir miršta jau dabar“, – pabrėžė XR.

„Paskui tai nutiks jums ir visiems, kuriuos mylite. Negalite tikėtis, kad mes ar Greta padarysime tai dėl jūsų. Pažvelkite į savo vidų ir sukilkite“, – sakoma pareiškime, paminint švedų klimato aktyvistę, paauglę Gretą Thunberg (Gretą Tunberg).

„Extinction Rebellion“, kurį praėjusiais metais Didžiojoje Britanijoje inicijavo mokslininkai, tapo vienu greičiausiai augančių pasaulinių aplinkosaugos judėjimų.

Jo aktyvistai nori, kad vyriausybė paskelbtų klimato ir ekologinę nepaprastąją padėtį, iki 2025 metų iki nulio sumažintų taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, sustabdytų bioįvairovės nykimą ir vadovautųsi naujų „piliečių asamblėjų“ rekomendacijomis dėl klimato ir ekologinio teisingumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lazdų jiems.

Rapolas

Rapolas portretas
Debilus i psichiatrine.

...

... portretas
Ach: „Ši apokalipsė nėra tolima. Žmonės visame pasaulyje kenčia ir miršta jau dabar“ - tas tai taip, BET - dėlto TIK vėjininkai KALTI: klimatas keičias tokiu pačiu greičiu kaip ir vėjo (velnio) jėgainių skaičius didėja. Ir tai - LOGIŠKA, Gamtoje NIEKO nemokamo nebūna... ir tai jau PUIKIAI tie 'vėjininkai' ŽINO, bet... jiems nusispjaut į Planetą, jie stangias ŠIANDIEN (kol jiems DAR leidžiama) DAR daugiau 'PINIGĖLIŲ" prisirinkt, savo pėdsakų maskavimui pinigėlių durmeliams papirkinėt negaili, pagal juos po jų - kad ir tvanas. Bėda tame, kad tas Tvanas ir bus, bet ir tai nebus didžiausia bėda.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių