Keli šimtai Rusijos medikų reiškia susirūpinimą dėl kalinamo A. Navalno sveikatos

Keli šimtai rusų medikų pasirašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, reikšdami susirūpinimą dėl kalinamo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sveikatos ir ragindami nutraukti jo engimą.

„Negalime ir neturime teisės ramiai žiūrėti į sąmoningą politiko Aleksejaus Navalno sveikatos žalojimą, kuris vyksta Vladimiro srities 6-ojoje kolonijoje“, – rašoma laiške, kurį trečiadienio popietę buvo pasirašęs 481 medikas.

Jo autoriai ir jį pasirašę gydytojai išreiškė „didelį susirūpinimą dėl A. Navalno gyvybės ir sveikatos“.

„Reikalaujame nutraukti Aleksejaus Navalno engimą, reikalaujame nutraukti jo uždarymą į karcerį, reikalaujame, kad civiliams gydytojams būtų leista jį apžiūrėti ir, jei reikia, kad jis būtų paguldytas į civilinę ligoninę išsamiam ištyrimui ir gydymui“, – pabrėžiama laiške.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš BNS sakė, kad šis laiškas padės atkreipti dėmesį į opozicionieriaus būklę ir kiek pagerinti jo sąlygas.

„Kuo daugiau dėmesio, tuo didesnė tikimybė, kad Aleksejaus sąlygos bent kiek pasikeis“, – sakė ji.

Ryškiausias V. Putino vidaus politikos kritikas A. Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų, kurie, jo teigimu, yra politiškai motyvuoti.

A. Navalnas pirmadienį sakė, kad Naujųjų metų naktį praleido nubaustiems kaliniams skirtame karceryje, o jo advokatas Vadimas Kobzevas pranešė, kad opozicionierius karščiuoja, jį kamuoja šaltkrėtis ir kosulys.

Pasak K. Jarmyš, A. Navalnas prastai jaučiasi jau ilgiau nei savaitę, bet jam nesuteikiama jokia pagalba.

„Šiandien Aleksejus turėjo dalyvauti iškart trijuose teismo posėdžiuose. Per pirmąjį jis paprašė juos visus atidėti, nes jis taip serga, kad negali visavertiškai dalyvauti procese, – kalbėjo ji. – Jį atsisako perkelti į medicinos įstaigą, dabar jis yra izoliatoriuje, jį atsisako perkelti į medicinos įstaigą motyvuojant tuo, kad dabar ten gripo protrūkis ir ten labai daug sergančiųjų gripu ir ten jis esą susirgtų dar labiau.“

Visą tą laiką jis karščiuoja, jis niekaip nėra gydomas, advokatui neleidžiama perduoti jam vaistų.

„Dėl to jį palieka izoliatoriuje, bet tuo pat metu pas jį atkėlė kameros kaimyną, ištrauktą iš medicinos įstaigos, žmogų, sergantį gripu, ir jis užkrėtė Aleksejų“, – BNS sakė K. Jarmyš.

„Aleksejaus žmona Julija ką tik pasidalino pranešimu instagrame, kad Aleksejus dar sausio 2-ąją rašė, kad jam pakilusi temperatūra. Visą tą laiką jis karščiuoja, jis niekaip nėra gydomas, advokatui neleidžiama perduoti jam vaistų, o patys gydytojai jo nehospitalizuoja ir niekaip jam nepadeda“, – pasakojo ji.

A. Navalnas buvo suimtas 2021 metų sausį, kai grįžo iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo, nuo kurio vos nenumirė ir dėl kurio jis kaltina Kremlių.

Iš pradžių 46-erių vyras buvo nuteistas kalėti dvejus su puse metų dėl senų kaltinimų sukčiavimu, tačiau, pripažinus jį kaltu dėl savo politinėms organizacijoms skirtų aukų pasisavinimo, kalinimo terminas buvo pratęstas iki devynerių metų.

Nuo tada, kai buvo sulaikytas, jis bendrauja su visuomene ir siunčia pranešimus per savo teisininkų komandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Tuos gydytojus reiketų patupdyti į ta patį kalėjimą ir tegul jie ten gydo zekus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių