Karo ekspertai: popieriuje rusų karių atakos atrodo logiškai, bet realybė – kitokia

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai aptarė situaciją karo fronte.

Pasak karo ekspertų, žvelgiant į įvykius fronte Luhansko kryptymi, Svatove, Novoselivske tęsiasi kautynės. Čia agresorius nežymiai pasistūmėjo. Kituose ruožuose – pozicinės kautynės ir abipusės lokalios atakos. Daugiausia darbo artileristams.

Kreminoje ukrainiečiai tęsia ruožo Ploschanka – Chervonopopivka – Zhitlivka puolimą. „Siekdami  čia sumažinti grėsmę savo pozicijoms, jie atakuoja šiame ruože, bei vykdo atakas nuo Kremina į vakarus. Trūksta informacijos, situacija dinamiška, neatmestina, kad rusų kariams pavyko nežymiai pasistūmėti į priekį“, – feisbuke dėstė „Locked N‘ Loaded“.

Kaip teigiama, Lysyčanske esančiame Bilohorivka – Verkhnokamenske ruože tęsiasi kautynės, tačiau agresorius didžiausias pastangas nukreipė į sektoriaus pietus. Tikėtina, tikėdamasis atitraukti dalį ukrainiečių pajėgų ir taip pakeisti mūšių eigą sau naudinga linkme Bachmuto sektoriuje (Soledare – Bachmutkso ruože), agresorius įnirtingai atakuoja  Berestove – Spirne ruože. Atakos atmuštos. 

Donecko kryptimi esančiame Bachmute, Soledare – Bakhmutsko ruože toliau didelis agresoriaus spaudimas Yakovlivkai ir Soledarei. „Popieriuje šios beatodairiškos atakos atrodo logiškai – iš pietvakarių (Kurdiumivka) ir šiaurės rytų (Soledarė) vystyti puolimą link gynėjams svarbių tiekimo kelių ir juos perkirsti. Tačiau žvelgiant į realybę šiaurės rytų kryptis yra labiausiai neperspektyvi. Tektų užimto visą eilę gyvenviečių, forsuoti vandens kliūtis, išmušinėti ukrainiečius iš aukštumose gerai įrengtų pozicijų. Matant puolimo tempą ir agresoriaus nuostolius mažai tikėtina, kad čia jis pasieks operacinę sėkmę“, – sakė Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro ekspertai.

Jų teigimu, Bachmuto prieigose rusų kariai išnaudoja prieš kurį laiką pasiektą taktinę sėkmę šiaurės rytinėse miesto prieigose (įsitvirtino ant kalvos) ir pasistūmėjo rytinėse miesto prieigose. Vis dėlto, nepaisant turimo taktinio pranašumo, agresorius ir toliau čia juda labai lėtai, patiria didžiulius nuostolius. Tęsiasi sunkios kautynės Opytnėje.

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresoriui nepavyksta pasistūmėti nei pro Kishchlivką, nei į vakarus nuo  Kurdiumivkos – Andriivkos ruožo (Dulivka-Bila Hora link).

„Opytnės – Avdiivkos ruože pozicinės kautynės ir intensyvus ukrainiečių įtvirtinto rajono Avdiivkos apšaudymas orkų artilerija. Neatmestina, kad intesyvesnis agresoriaus manevrinių vienetų puolimas gali atsinaujinti“, – spėjo „Locked N‘ Loaded“.

Nevelske – Pervomaiske – Vodiane ruože – sunkios kautynės. Po ukrainiečių atakos Vodiane, rusų kariai bando kovoti už iniciatyvą ir surengė kontrataką. Mūšio baigtis – neaiški.

Mariinkoje taip pat tęsiasi sunkios gatvės kautynės. Tačiau, karo ekspertų manymu, panašu, kad ukrainiečiams situacija čia yra geresnė, nei buvo prieš savaitę.

Kalbėdami apie Vuhledarą, „Locked N‘ Loaded“ rašė: „Panašu, agresorius įsitvirtina Pavlivkoje, upės Kashluhach jam forsuoti taip ir nepavyko. Tikėtina, siekdami mažinti grėsmę savo vakariam flangui, rusų kariai  užėmė 3X4 km teritoriją į vakarus nuo gyvenvietės“.

Zaporižioje ir Pietų kryptyse – be pakitimų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro ekspertaiLocked N‘ Loaded

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių