Kanarų ugnikalnio lava padengė 10 ha plotą jūroje

Lava, išsiveržusi iš Kanarų salose esančio La Palmos ugnikalnio, prieš 36 valandas pradėjo tekėti į vandenyną ir jau padengė daugiau kaip 10 hektarų plotą jūroje, ketvirtadienį pranešė ekspertai.

Rugsėjo 19 dieną prasidėjęs dramatiškas išsiveržimas privertė tūkstančius žmonių palikti savo namus, o lava sunaikino šimtus namų, verslų ir didžiulius bananų plantacijų plotus.

Ugnikalnio išspjautos lavos upės lėtai slinko jūros link ir antradienį vakare išsiliejo į Atlanto vandenyną, tačiau srautas ir toliau nesiliauja.

„Apytikriais skaičiavimais, lava jau padengė daugiau kaip 10 hektarų“  jūroje, AFP sakė Kanarų salų vulkanologijos instituto „Involcan“ atstovas Davidas Calvo, teigdamas, kad ekspertai artimiausiomis valandomis atliks tikslesnį vertinimą su dronų pagalba.

Nuo to laiko išsilydžiusių uolienų upės nenustoja tekėti į jūrą, sudarydamos vis didesnę lavos deltą, kurią D. Calvo apibūdino kaip „stabilumo fazę“.

„Lava toliau teka kaip krioklys, o uolos papėdėje formuojasi lavos delta, besitęsianti pietų kryptimi“, – trečiadienį vakare pranešė ugnikalnio keliamo pavojaus valdymo komitetas „Pevolca“.

Kai iki baltumo įkaitusi lava plūstelėjo į jūrą, ore pasklido rūgščių garų pliūpsniai, kurie, ekspertų teigimu, gali sudirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, galbūt sukelti kvėpavimo sunkumų.

Tačiau nuogąstavimai, kad tai gali pakenkti vietos gyventojams, greitai nurimo, nes stiprus vėjas išsklaidė garus virš jūros.

Ispanijos meteorologijos tarnybos AEMET atstovas ketvirtadienį sakė, kad vėjas ir toliau sklaidys garus.

„Ketvirtadienį ir penktadienį pūs stiprus šiaurės rytų vėjas... kuris išsklaidys ugnikalnio garus virš jūros, – AFP sakė Rubenas del Campo. – Taigi gyvenamose vietovėse, išskyrus tas, kurios yra arčiausiai išsiveržimo vietos, problemų dėl oro kokybės nekils“.

Vis dėlto maždaug 300-ams netoliese esančio Tasakortės miesto gyventojų buvo liepta likti namie, kad išvengtų bet kokios galimybės įkvėpti garų, o 3,5 km draudžiama zona, kuri taip pat tęsiasi dvi jūrmyles į jūrą, tebegalioja.

La Palma paskelbta stichinės nelaimės zona, nes lava išdegino 476 ha plotą, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė vietos valdžia.

Lava iki šiol sunaikino 855 pastatus, t. y. dar virš 200 pastatų per 24 valandas, „Twitter“ tinkle pranešė ES stebėjimo programa „Copernicus“.

Kumbre Viechos ugnikalnio išsiveržimas privertė apie 6 000 žmonių palikti savo namus, tačiau kol kas niekas nebuvo sužeistas ir nežuvo.

Nors ugnikalnis vis dar tebesiveržia, trečiadienį La Palmos oro uostas atnaujino veiklą, nes prieš tai savaitgalį dėl pelenų debesų buvo sustabdyti skrydžiai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kaip čia dar dėl visko neapkaltino rusų ir Putino? Kur žiūri Kasčiūnas , Anušauskas ir Landsbergis ? Blogai dirbat, vyručiai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių