JK ministras pirmininkas ragina Rusiją atsitraukti nuo „bedugnės krašto“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atsitraukti nuo „bedugnės krašto“ ir įspėjo, kad invazija į Ukrainą galėtų prasidėti per ateinančias dvi paras.

„Prie Ukrainos sienų sutelkta apie 130 tūkst. karių. Tai labai, labai pavojinga, sunki situacija“, – reporteriams sakė B. Johnsonas.

„Esame prie bedugnės krašto, bet prezidentas Putinas dar turi laiko atsitraukti“, – sakė jis ir atkartojo JAV įspėjimus, kad invazija gali prasidėti visai netrukus.

B. Johnsonas paragino sąjungininkes Vakaruose „pademonstruoti vieningą frontą“, o Europos lyderius – išmokti Maskvos 2014 metų veiksmų Kryme pamokas ir sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų.

„Visoms Europos šalims reikia pašalinti [dujotiekį] „Nord Stream“ iš „kraujotakos“, ištraukti tą poodinę Rusijos angliavandenilių lašelinę, palaikančią daug Europos ekonomikų“, – sakė jis.

Visoms Europos šalims reikia pašalinti [dujotiekį] „Nord Stream“ iš „kraujotakos“, ištraukti tą poodinę Rusijos angliavandenilių lašelinę, palaikančią daug Europos ekonomikų.

B. Johnsono teigimu, jis neplanuoja apsilankyti Maskvoje, bet „labai greitai“ aptars krizę su „įvairiais lyderiais“, tarp jų JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) vėliau pirmadienį pirmininkaus vyriausybės nepaprastųjų situacijų komiteto COBR posėdžiui dėl konsulinio atsako į krizę, sakė B. Johnsono atstovas. Penktadienį JK paragino visus savo piliečius išvykti iš Ukrainos.

Ministras pirmininkas taip pat išklausys žvalgybos vadovus, o antradienį vadovaus visų COBR narių posėdžiui dėl JK bendro atsako, nurodė B. Johnsono biuras.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pirmadienį atskrido į Kijevą derybų, rengiamų prieš jo vizitą į Maskvoje, ieškant būdų užkirsti kelią galimam Rusijos įsiveržimui į Ukrainą.

Europos lyderiai įspėja, kad ši krizė yra didžiausia grėsmė žemyno saugumui nuo Šaltojo karo laikų, V. Putinui reikalaujant Vakarų įtakos Rytų Europoje mažinimo ir pažado nepriimti Ukrainos į NATO.

Jungtinės Valstijos yra įspėjusios, kad Rusijos pajėgos yra pasirengusios pulti Ukrainą. Sąjungininkės Vakaruose sako, kad yra pasirengusios invazijos atveju įvesti skaudžias ekonomines sankcijas.

JAV žvalgybos pareigūnai nerimauja, kad savaites trunkančios derybos dėl šios krizės suteikė Rusijai laiko pasirengti didelio masto puolimui, jei V. Putinas nuspręstų jį pradėti.

Vis daugiau Vakarų šalių, nepaisydamos intensyvios pastarojo meto diplomatijos, atšaukia savo ambasadų Kijeve darbuotojus ir ragina savo piliečius nedelsiant išvykti iš Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ble, koks Jis Pedalas

Ble, koks Jis Pedalas portretas
Žlugusi ta Karalyste...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių