JAV po rekordiškai ilgo karo formaliai pradėjo karių išvedimą iš Afganistano

Jungtinės Valstijos šeštadienį oficialiai pradeda išvedinėti paskutinius savo kariuomenės dalinius iš Afganistano, ruošdamosi užbaigti savo ilgiausią karą, bet tuo pat metu pranašaudamos neaiškią ateitį šaliai, besigrumiančiai su vėl stiprėjančiu Talibanu.

Pasak amerikiečių pareigūnų, išvedimas jau buvo vykdomas ir anksčiau, o gegužės 1-ąją teprasidėjo naujas jo etapas. Tačiau Vašingtonas skiria ypatingą dėmesį šiai datai, nes ji yra galutinis terminas, iki kurio su talibais 2020 metais buvo sutarta užbaigti kontingento išvedimo procesą.

Padangę virš Kabulo ir netoliese esančios Bagramo oro pajėgų bazės judriau nei įprasta raižė sraigtasparniai, intensyvėjant išvedimui po antradienį prasidėjusio lygiagretaus NATO karių išvykimo.

Afganistano saugumo pajėgos šeštadienį padidino savo parengtį dėl galimų išpuolių prieš besitraukiančius JAV karius.

„Amerikiečiai oficialiai pradės pasitraukimą iš Afganistano gegužės 1 dieną, o Talibanas gali griebtis didesnio smurto“, – vėlai penktadienį policijos viršininkams sakė laikinasis vidaus reikalų ministras Hayatullah Hayatas (Hajatula Hajatas), remiantis su žurnalistais pasidalytu garso įrašu.

„Visiems jums įsakau padidinti kontrolės postų skaičių miestuose ir atlikti apieškojimo operacijas prie įvažiavimo vartų“, – pridūrė H. Hayatas.

Amerikiečiai oficialiai pradės pasitraukimą iš Afganistano gegužės 1 dieną, o Talibanas gali griebtis didesnio smurto.

20 metų besitęsiančio JAV kariuomenės buvimo pabaigos perspektyvą temdo faktas, kad taikos susitarimas nėra pasiektas ir kad kaimiškose vietovėse tebevyksta susirėmimai.

Niūriu ženklu ateičiai penktadienį tapo sprogdinimas piečiau sostinės esančiame Pole Alame. Ten detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui žuvo mažiausiai 24 žmonės ir dar 110 buvo sužeisti.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) yra pasiryžęs nutraukti, anot jo, „amžinąjį karą“. Praėjusį mėnesį jis paskelbė, kad Afganistane likusių 2 500 amerikiečių karių išvedimas pasibaigs iki Rugsėjo 11-osios teroro atakų Amerikoje 20-ųjų metinių.

„Prieš 20 metų įvykusiu siaubingu išpuoliu... negalima paaiškinti, kodėl turėtume likti ten 2021-aisiais“, – pareiškė J. Bidenas.

Kai buvo pasiektas susitarimas dėl JAV kontingento išvedimo, Talibanas tiesiogiai nekariauja su užsienio pajėgomis. Vis dėlto sukilėliai negailestingai puola vyriausybės pajėgas Afganistano kaimiškose vietovėse, o miestuose vykdo teroro kampaniją.

JAV pajėgų pasitraukimas eilinius afganus verčia dar labiau nerimauti.

„Visi bijo, kad galėtume grįžti į tamsiąsias Talibano eros dienas“, – sakė privačioje radijo stotyje Kabule dirbanti Mena Nowrozi (Mena Naurozi).

„Talibai tebėra tokie patys; jie nepasikeitė. JAV reikėtų pratęsti savo buvimą bent metais ar dvejais“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Gani) tvirtina, kad vyriausybės pajėgos, kurios jau ne vieną mėnesį vykdo daugumą sausumos karinių operaciją prieš Talibaną, yra „visiškai pajėgios“ atremti sukilėlių puolimą.

Pasak valstybės vadovo, užsienio pajėgų išvedimas reiškia, kad talibai nebeturi priežasties kariauti.

„Ką jūs žudote? Ką naikinate? Jūsų kovos su užsieniečiais preteksto nebeliko“, – šią savaitę sakydamas kalbą pabrėžė A. Ghani.

Blogiausios scenarijus

Vis dėlto JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley (Markas Milis) neatmeta galimybės, jog kils visiškas chaosas.

„Remiantis blogiausio scenarijaus analize, galėtų žlugti vyriausybės, kariuomenė“, – sakė jis anksčiau šią savaitę.

„Tai reikštų pilietinį karą ir su juo susijusią humanitarinę katastrofą“, – nurodė M. Milley.

Tuo metu policijos pareigūnas Abdulas Malikas iš buvusio sukilėlių bastiono Kandaharo pareiškė, kad saugumo pajėgos yra pasirengusios.

„Turime pasirūpinti savo tėvyne... Padarysime viską, kad apgintume savo kraštą“, – sakė jis AFP.

Įsiveržimas į Afganistaną su JAV priešakyje prasidėjo 2001 metų spalį, po rugsėjo 11-osios išpuolių Amerikoje.

Praėjus dviem dešimtmečiams ir žuvus apie 2 400 amerikiečių bei dešimtims tūkstančių afganistaniečių, J. Bidenas pareiškė, kad galutinis karių išvedimas dabar yra pagrįstas, nes Vašingtonas užsitikrino, kad šalis negalės vėl tapti užsienio džihadistų placdarmu atakoms prieš Vakarus rengti.

Kita vertus, būgštaujama, kad talibai vis dar gali smogti besitraukiančioms JAV pajėgoms, o pietinėje Kandaharo provincijoje, kur reguliariai įvykdavo susirėmimų, keli ištisi rajonai yra užminuoti sukilėlių, kaip pranešė šaltiniai saugumo tarnybose.

Jei Talibanas užpuls besitraukiančias JAV ar jų sąjungininkų pajėgas, tai būtų tolygu įveikto priešo nosies sudaužymui, kuriuo jis būtų dar labiau pažemintas.

„Jei Talibanas užpuls besitraukiančias JAV ar jų sąjungininkų pajėgas, tai būtų tolygu įveikto priešo nosies sudaužymui, kuriuo jis būtų dar labiau pažemintas“, – pažymėjo Afganistano specialistas Nishankas Motwani (Nišankas Motvanis).

Andrewas Watkinsas (Endrius Votkinsas) iš idėjų kalvės „International Crisis Group“ (ICG) mano, jog ateinančiais mėnesiais padėtis gali visiškai peraugti į vidaus konfliktą.

„Jungtinės Valstijos ir jos NATO partneriai traukiasi ir suteikia dviem pagrindinėms šio konflikto šalims... pirmąją galimybę kautis ir įvertinti savo oponentus, nesant papildomo JAV veiksnio“, – sakė ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

i o kada bus sankcijos jav

i o kada bus sankcijos jav portretas
uz neteiseta kara afganistane, tukstancius nuzudytu zmoniu, a teisuoliai!

matosi

matosi portretas
kad viskas teoriskai o praktiskai tai kontrole liko zydiska su hazarkvapeliu ir bus hujoviau negu hohlandijoje?...

..nu bobos

..nu bobos portretas
ruoškit savo maišus ant galvos ir nusiteikit gyvent virtuvės aptvare. Iš kur išeisit tik su leidimu. Arba savo barzdotam smirdančiam baidiklei ėst nunešt arba lovoj aptarnaut. Viskas. jūsų laisvė baigėsi
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių