JAV atmeta tyrimą dėl amerikiečių karo nusikaltimų Afganistane

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad Afganistane veikę jų kariai ir šnipai negali būti persekiojami Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), o bet kokie jų veiksmų tyrimai dėl numanomų karo nusikaltimų būtų „neteisėti“.

Pirmadienį TBT vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda (Fatu Bensuda) pranešė, kad svarsto, ar pradėti išsamų tyrimą dėl kaltinimų, kad JAV kariai ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentai kankino kalinius afganus 2003–2004 metais.

Tačiau Vašingtonas nėra ratifikavęs Hagoje įsikūrusio teismo steigiamosios sutarties – Romos statuto. JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau (Elizabet Triudo) nurodė, kad Jungtinės Valstijos išsamiai tiria kaltinimus, metamus jų personalui.

„Turime griežtą nacionalinę tyrimų ir atskaitomybės sistemą, kuri yra tokia pat gera, kaip ir bet kurios kitos pasaulio valstybės“, – sakė ji.

„Nemanome, kad TBT vykdomas JAV personalo veiksmų, susijusių su padėtimi Afganistane, tikrinimas arba tyrimas teisėtas arba tinkamas“, – pridūrė ji.

„Kaip anksčiau pažymėjome, Jungtinės Valstijos nėra pasirašiusios Romos statuto ir nėra davusios sutikimo TBT jurisdikcijai“, – sakė E.Trudeau.

Nors JAV aktyviai ragina, kad kaltieji dėl žuvusiųjų Sirijos konflikte stotų prieš Hagos teismą, nei vienas amerikietis karys jo teisiamųjų suole neatsidurs.

Praėjusį mėnesį, kritikuodamas kai kurių Afrikos valstybių sprendimą pasitraukti iš teismo, valstybės departamento atstovas Johnas Kirby (Džonas Kirbis) sakė, jog Vašingtonas mano, kad „TBT reikšmingai pasitarnavo atskaitomybei “.

Tačiau niekada nebuvo pagalvota, kad pačios Jungtinės Valstijos, pasaulio supervalstybė, priimtų tarptautinę atskaitomybę.

Buvusio prezidento George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) administracija po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas įgalino vadinamuosius šiurkščius tardymo metodus, tarp jų ir imituojamą skandinimą.

Šiuos metodus panaikino prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), 2009 metų sausį atėjęs į valdžią. Tada jis atvirai pareiškė, kad „kankinome keletą žmonių“, tačiau nei vienas CŽV pareigūnas ar politinis lyderis dėl to nebuvo persekiojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atleidejas

atleidejas portretas
juk negali pasaulio gelbetojai nuo blogio padaryt ka nors negero o jei ir numete kelias bombas ne ten ir nusove kelis civilius asmenis jie tik mazuma suklydo ir jiems bus atleista
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių