Istorinėje D. Trumpo byloje – finišo tiesioji: laukiama nuosprendžio

Jungtinėse Valstijose nagrinėjamos respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) bylos dėl mokėjimų už tylą prokurorai antradienį prisiekusiesiems pateiks paskutinius argumentus.

Procesas gali baigtis pirmuoju bet kurio buvusio JAV prezidento nuteisimu baudžiamojoje byloje.

Likus mažiau nei šešiems mėnesiams iki to laiko, kai JAV rinkėjai spręs, ar leisti D. Trumpui grįžti į Baltuosius rūmus, nuosprendis šioje byloje gali turėti milžinišką reikšmę ne tik asmeniškai 77 metų respublikonui, bet ir visai šaliai.

D. Trumpas kaltinamas klastojęs verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels (Stormi Daniels) tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Jei būtų iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016-ųjų prezidento rinkimų kampanijai.

Jei bus pripažintas kaltu, D. Trumpui gresia iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė už kiekvieną iš 34 kaltinimų, tačiau teisės ekspertai teigia, kad jam, kaip pirmą kartą nusižengusiam nusikaltėliui, laisvės atėmimo bausmė greičiausiai nebūtų skirta.

Svarbu tai, kad apkaltinamasis nuosprendis neužkirstų kelio D. Trumpui kaip respublikonų atstovui dalyvauti lapkritį vyksiančiuose rinkimuose ir mesti iššūkio demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

Prireikė beveik penkių savaičių, daugiau nei 20 liudytojų parodymų ir keleto konfliktų teismo salėje, kad būtų prieita prie baigiamųjų kalbų. Tai paskutinė proga prokurorams ir gynybai įtikinti 12 narių prisiekusiųjų žiuri.

Kaip ir tikėtasi, D. Trumpas nusprendė neduoti parodymų – tai greičiausiai būtų sukėlę jam bereikalingų teisinių nemalonumų ir kryžminę apklausą.

Vietoj to jis buvo priverstas sėdėti ir klausytis, kol S. Daniels vaizdingai pasakojo apie galimus jų lytinius santykius.

Kalbėdamas su žurnalistais prieš kiekvieną teismo dieną ir po jos, D. Trumpas nuolat pliekė teisėją Juaną Merchaną (Chuaną Merčaną), vadino jį korumpuotu tironu ir pasmerkė visą teismo procesą kaip demokratų, siekiančių neleisti jam dalyvauti rinkimų kampanijoje, kišimąsi į rinkimus.

Politinis šios bylos dėmuo išryškėjo paskutinėmis dienomis, kai būrys svarbių respublikonų, įskaitant kelis numanomus kandidatus į viceprezidentus, atvyko į teismą ir stovėjo už D. Trumpo, jam kalbant su žurnalistais.

Būtinas vienbalsiškumas

Teisėjas teigė manantis, jog baigiamosios kalbos užtruks visą dieną.

Tada jis duos galutinius nurodymus prisiekusiesiems, kurie tikriausiai pradės svarstymus trečiadienį.

Norint priimti nuosprendį dėl kaltės arba nekaltumo, reikia vieningo sprendimo.

Be S. Daniels, pagrindinis prokuratūros iškviestas liudytojas buvo Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), buvęs D. Trumpo advokatas, kuris teigė, kad paruošė 130 tūkst. dolerių (119,89 tūkst. eurų) mokėjimą už tylą, kad S. Daniels istorija neturėtų įtakos D. Trumpo galimybėms tapti JAV prezidentu.

D. Trumpo gynybos komanda didžiąją dalį laiko skyrė M. Cohenui diskredituoti, primindama, kad jis prisipažino melavęs Kongresui ir kalėjo už mokestinį sukčiavimą.

Be bylos Niujorke D. Trumpui Vašingtone ir Džordžijoje pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo siekiant panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Jam taip pat pateikti kaltinimai Floridoje dėl įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo po to, kai jis paliko Baltuosius rūmus.

Nesitikima, kad kuris nors iš šių procesų įvyks prieš rinkimus lapkritį.


Šiame straipsnyje: Donaldas Trumpasbylanuosprendis

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
KIEK METŲ AMERIKĄ JAU VALDO SENI P I R D Y L O S .

Flurona [TRUMP 2024]

Flurona [TRUMP 2024] portretas
Užvertė bylomis prieš pat rinkimus, aiškiau ir būt negali, kad čia politinis persekiojimas. Visi teisėjai ir prokurorai sorošiniai ir finansiškai remia demokratus!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių